SJEDIŠTE U ZGRADI LOŠOJ PO OKOLIŠ

Greenpeace u suprotnosti s ciljevima koje promovira

22.04.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Švicarski ured Greenpeacea, svjetski poznatih ekoloških aktivista, smješten je u zgradi koja je u stručnoj analizi proglašena 'sve samo ne dobra za okoliš'. Naime, Greenpeace je u Zürichu za sjedište izabrao zgradu koja jako loše zadržava toplinu, što je u potpunoj suprotnosti s ciljevima koje ova organizacija promovira

Kako javlja ciriški lokalni list Tagesanzeiger, švicarski ured ekološke organizacije Greenpeace je štetan za okolinu, i to prema kriterijima i stavovima koje javno zastupa sam Greenpeace. Naime, ova organizacija se snažno zalaže za bolju toplinsku izolaciju kuća i zgrada, navodeći kako bi se onda mnogo manje energije trošilo na grijanje prostora.

Kada su se novinari Tagesanzeigera odlučili na jednostavan test, bilo su prilično iznenađeni rezultatima. Fotografirali su pet zgrada, među kojima su tri zgrade lokalne uprave, ured Greenpeacea i toranj Prime, najviša zgrada u Švicarskoj. Među zgradama lokalne uprave jedna je novogradnja, a druga mnogo starija, dok je Greenpeaceova zgrada sagrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon toga je sve zgrade analizirao njemački stručnjak za termoizolaciju Bernd Schoenbach, koji je zaključio da je zgrada Greenpeacea jako loša za zadržavanje topline. 'Riječ je o tipičnoj zgradi za svoje vrijeme nastanka: tanki zidovi, slaba izolacija, a polukružni lukovi na prozorima su naročito problematični za zadržavanje topline', objasnio je Schoenbach.


Ni zaposlenici Greenpeacea se nisu pokazali pretjerano ekološki osviještenima, s obzirom da su švicarski novinari primijetili kako drže otvorene prozore tijekom noći. Zanimljivo, najstarije i najnovije građevine, jedna iz 18. stoljeća i spomenuti 126-metarski toranj Prime, pokazale su se mnogo bolje toplinski izolirane. No Bernd Schoenbach upozorava da je 'za bespotreban gubitak topline mnogo veći problem ponašanje ljudi nego termoizolacija zgrada'.