INSTALACIJA U ZAGREBU

Greenpeace u akciji: Potpišite peticiju protiv plastike u Jadranu

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 24.05.2017 19:48
  • Objavljeno 24.05.2017 u 19:31
Plastični val na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu

Plastični val na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Greenpeace Hrvatska

Postavljanjem šestmetarske instalacije 'Plastični val' na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, Greenpeace u Hrvatskoj danas je predstavio europsku kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu te pozvao građane da se fotografiraju s valom i potpišu peticiju 'Spasimo Mediteran od najezde plastike' naslovljenu na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

'Plastični val', instalacija duga 6, a visoka 4,5 metara, inspirirana je fotografijom surfera nad kojim se diže val s plastičnim otpadom. Nedavno je izložena i u Španjolskoj, a simbolično predstavlja sve veće onečišćenje naših mora i oceana plastikom. Cilj kampanje, koja se osim u Hrvatskoj provodi i u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Bugarskoj, jest utjecati na raspravu u tijelima Europske unije o izmjenama Direktiva o otpadu i novoj Strategiji o plastici, priopćio je Greenpeace u srijedu.

Nitko od predstavnika relevantnih ministarstava i saborskih odbora nije se odazvao pozivu da prisustvuje događaju.

'Hrvatska, nažalost, trenutno nema ministra zaštite okoliša, koji bi s drugim ministrima odlučivao o novim europskim propisima. Jučer je Vijeće EU bitno smanjilo predložene ciljeve za recikliranje plastike. U narednom razdoblju, dok traje tzv. trijalog s Komisijom i Europskim parlamentom, pozivamo Hrvatsku vladu da se zauzme za što strože mjere smanjenja plastičnog zagađenja, jer to duguje našem Jadranu i našim građanima!', izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Sve više proizvodimo plastiku za jednokratnu upotrebu, koja nam je uglavnom nepotrebna, a recikliranje nije dovoljno kao rješenje problema. U Hrvatskoj se reciklira tek 16 posto otpada, dok je europski prosjek 43 posto. Većina plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna, čak 80 posto, a treba joj stotine godina da se razgradi. Ova najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac, zato što se plastika u moru usitnjava te prelazi u mikroplastiku. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Znanstvenici procjenjuju da se u Mediteranu već sad nalazi 1455 tona plastike te ga uspoređuju s 'oceanskim vrtlozima' plastike.

'Vrijeme je da tome stanemo na kraj! Ovom kampanjom želimo zaštititi Jadran i Mediteran, a to se može postići donošenjem zakona koji će eliminirati plastiku za jednokratnu upotrebu, mijenjanjem navika svih nas i proširenom odgovornošću proizvođača. Pozivamo građane da potpišu peticiju i da koriste vrećice za kupnju za višekratnu upotrebu - tako će na lak i jednostavan način pridonijeti velikoj promjeni!' pojasnila je Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Greenpeace Hrvatska

Od svoga dolaska u Hrvatsku, Greenpeace je vodio kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana u okviru koalicije 'SOS za Jadran' te za korištenje obnovljivih izvora energije. Nedavnom solarnom turnejom po Istri, Greenpeace je započeo kampanju promoviranja obnovljivih izvora u turizmu, s naglaskom na korištenje solarne energije na Jadranu. Od ove godine vodimo kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Peticiju 'Spasimo Mediteran od najezde plastike' možete potpisati ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!