francuska

Greenpeace izvjesio klimatski transparent nad Notre-Damom

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2020 11:12
  • Objavljeno 09.07.2020 u 11:12
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press

Aktivisti Greenpeacea u četvrtak su izvjesili transparent na kojem piše 'Klima: Vrijeme da se djeluje' na dizalici koja nadvisuje parišku katedralu Notre-Dame oštećenu u požaru

'Francuska ne čini dovoljno kako bi kontrolirala klimatske promjene', rekao je Jean-Francois Juillard, čelnik Greenpeacea Francuska. 'Vrijeme je da se djeluje sada, bilo je dosta obećanja i govora'.

Na lokalnim izborima u lipnju došlo je do porasta potpore Zelenoj stranci u većim francuskim gradovima. Predsjednik Emmanuel Macron ovaj tjedan je za ministricu okoliša imenovao ekologinju, no Greenpeace se pita koliko će ona imati političkog utjecaja.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je u svom izvješću ranije u četvrtak da bi se Zemlja mogla nastaviti zagrijavati tijekom narednih pet godina, a globalne temperature mogle bi porasti za više od 1.5 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijske razine.

Na čuvenoj pariškoj katedrali Notre-Dame u tijeku su veliki zahvati na njezinoj obnovi. Požar koji je izbio u travnju 2019. uništio je toranj i krov katedrale.