klimatska kriza

Aktivisti Greenpeacea uoči izbora zatražili 'zeleni oporavak'

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.06.2020 18:01
  • Objavljeno 09.06.2020 u 11:49
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Aktivisti Greenpeacea u utorak su pred Hrvatski sabor donijeli na nosilima rekvizit planeta Zemlje spojen na infuziju, ukazujući uoči izbora na alarmantno stanje našeg planeta i potrebu 'zelenog oporavka', tj. borbe protiv klimatske krize u sklopu oporavka od koronavirusa

Stranke koje sudjeluju na predstojećim parlamentarnim izborima aktivisti su pozvali da u svojim programima vode računa o nužnosti 'zelenog oporavka' i da zaustavljanje klimatske krize bude visoko među njihovim političkim prioritetima. Ta globalna organizacija za zaštitu i očuvanje okoliša najavila je da će ovoga tjedna strankama i koalicijama poslati anketni upitnik kako bi se izjasnili u vezi klimatskih promjena i poticanja novog održivog razvoja.

To, objasnili su, podrazumijeva znatna ulaganja u zelenu infrastrukturu i transformaciju pozitivnih modela prema održivom transportu, niskougljičnoj budućnosti, zelenoj gradnji, održivoj energetici, zaštiti okoliša i razvoju kružnog gospodarstva. Ova kriza je prilika da napravimo zaokret od štetnih praksi, poručila je voditeljica Greenpeceove kampanje Petra Andrić, napominjući da se u većini europskih zemalja ozbiljno raspravlja o gospodarskom oporavku koji bi ujedno bio 'pravedan i zelen'. Andrić je stoga od stranaka zatražila da na predstojećim izborima stave fokus na održivo gospodarstvo, upozoravajući da vremena za čekanje više nema. Birače je pozvala da prepoznaju važnost političkih odluka koje će biti zalog za budućnost planete, a ne potpora zagađivačkim industrijama.

'Svi trebamo uložiti napore da se odmaknemo od gospodarske krize uzrokovane koronavirusom', zaključila je Andrić dodavši da ne žele povratak na "normalno i staro" već drugačiju viziju budućnosti u kojoj će oporavak uključivati zaštitu okoliša i klime.

  • +17
  • +14

Prosvjed Greenpeacea

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!