REŽIM NA NOGAMA

Grčki specijalci treniraju neonaciste?

25.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Grčki predsjednik Papoulias najavljuje: 'Dolazi oluja'. Vlada u Ateni pokreće istragu zbog informacija da je vojska trenirala borbene eskadrone fašističke stranke Zlatna zora

Današnji mediji javljaju da je naredbu dao grčki ministar obrane Dimitris Avramopoulos nakon što je pristaša Zlatne zore nasmrt izbo glazbenika i antifašističkog aktivista Pavlosa Fyssasa.

Zlatna zora počela se probijati u kaosu dužničkog bankrota grčke ekonomije i strahovitih društvenih potresa. Nakon izbora 2012. godine ima 18 zastupnika u parlamentu.

Predsjednik Papoulias tvrdi da je Zlatna zora izrasla u strukturu od 3000 ljudi 'spremnih na sve' koji ne samo da se uključuju u borbene odrede, nego stranka organizira i njihovo vojno obučavanje. Mediji su objavili snimke tajnih paravojnih kampova;  list Ethnos tvrdi da su polaznici dobivali poduku od članova grčkih specijalnih postrojbi koji podržavaju fašistička stremljenja stranke Zlatna zora.

Guardian javlja da se toj organizaciji tijekom zadnjih tri godine pripisuje i umiješanost u stotine napada na imigrante te u zadnje vrijeme na homoseksualce. No čini se da je tek umorstvo hip-hopera Fyssasa definitivno pokrenulo mehanizme protiv, kako je naziva ministar obrane, 'kriminalne organizacije'.

U represivnim organima ide čistka kadrova koji su propustili narediti uhićenja osumnjičenih članova Zlatne zore. Do ponedjeljka je uhapšeno 10 pripadnika te stranke, a policija tvrdi da je 45-godišnjak, navodno zaposlen u jednom stranačkom kafiću, priznao ubojstvo.

Predsjednik Zlatne zore Nikos Mihaloliakos odlučno tvrdi da njegova stranka nije umiješana u ubojstvo i da osumnjičeni nije bio član stranke, već samo na 'probi' u nekom od 70 partijskih ogranaka. U Zlatnoj zori se brane tvrdnjama da joj velike stranke podmeću kako bi zaustavile njenu rastuću popularnost.