republika sjeverna makedonija

Grčki parlament u četvrtak navečer glasuje o imenu Makedonije

21.01.2019 u 15:38

Bionic
Reading

Grčki parlament će u četvrtak navečer glasovati o novom imenu Makedonije, po rasporedu koji je utvrdila konferencija predsjednika parlamentarnih odbora, objavila je u ponedjeljak grčka novinska agencija ANA

Nakon ratifikacije u parlamentu u Skoplju grčko-makedonski dogovor od 17. lipnja po kojemu susjedna balkanska republika mijenja ime u 'Republika Sjeverna Makedonija' bit će na dnevnom redu plenarne sjednice koja će trajati od srijede u 9.00 do petka u 1.00 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Takozvani Prespanski dogovor mora se potvrditi u grčkom parlamentu da bi stupio na snagu. Nailazi na protivljenje političke klase, ali i javnosti, gdje mnogi misle da ime Makedonija pripada grčkoj povijesnoj baštini i da se njime može nazivati samo makedonska pokrajina na sjeveru Grčke.

U nedjelju su desetci tisuća Grka prosvjedovali protiv ratifikacije ispred zgrade grčkog parlamenta. U silovitim okršajima ozlijeđene su 42 osobe - 17 prosvjednika i 25 policajaca - pokazuje u ponedjeljak novo izvješće ministarstva zdravstva.

Sedam osoba je uhićeno, među njima dvojica Turaka i Njemica, objavila je ANA.

Oporbene stranke su kritizirale interventne snage zbog prekomjerne uporabe suzavca, napose zbog toga što je među prosvjednicima bio velik broj starijih i djece.

Aleksis Cipras je rekao da je dogovor 'povijesni korak' za dvije susjedne zemlje.

Premijer koji je u srijedu u parlamentu jedva preživio glasovanje o povjerenju potaknuto makedonskim sporom, izrazio je nadu da će novo ime bivše jugoslavenske republike prihvatiti većina s najmanje 151 zastupnikom od 300 koliko ih ima parlamentu.