POGINULO 11 OSOBA

Grčki F-16 srušio se zbog kvara kod polijetanja

29.01.2015 u 20:25

Bionic
Reading

Na grčkom borbenom zrakoplovu tipa F-16 koji se u ponedjeljak srušio u španjolskoj bazi Albaceteu, pri čemu je poginulo jedanaest ljudi, među kojima devet francuskih vojnika, dogodio se kvar kod polijetanja i dvojica pilota su se pokušala katapultirati, priopćilo je u četvrtak francusko ministarstvo obrane

'Ovo je doista nevjerojatna nesreća zrakoplova kojemu se kvar dogodio pri polijetanju, zbog čega je jako skrenuo s kursa i pao na mjesto gdje su bili zrakoplovi koji su upravo bili pred polijetanjem, dakle puni goriva+, zaključio je glavni zapovjednik francuskih zračnih snaga, general Denis Mercier.

'Bio je to niz nesretnih okolnosti', dodao je na tiskovnoj konferenciji.

'Znamo da se posada F-16 prilično brzo, gotovo odmah nakon polijetanja, pokušala katapulitirati, što potvrđuje da se dogodio kvar', kazao je, ne rekavši ništa o vrsti kvara.

Dvojica grčkih pilota i devetero francuskih pilota i tehničara, među kojima i jedna žena, izgubili su život, a 21 vojnik (devetorica Francuza i dvanaestorica Talijana) je ozlijeđen.

Žrtve su sudjelovale u NATO-ovu programu taktičkog uvježbavanja na visokoj razini, 'Tactical Leadership Programme', sa zadaćom uvježbavanja borbenih pilota savezničkih vojska radi zajedničkog djelovanja na terenu na kojemu se izvode operacije.

Nesreća je potresla javnost u Francuskoj, gdje je minutom šutnje u Narodnoj skupštini i u Senatu odana počast poginulima.