POLICIJSKA AKCIJA

Grčka zatvara granice za ilegalne imigrante

05.08.2012 u 08:53

Bionic
Reading

Grčka policija u subotu je objavila da je počela novu operaciju protiv ilegalnih useljenika u Ateni tijekom koje je uhitila 500 i privela 1.500 osoba

Operacija 'Xenios Zeus' počela je u četvrtak uz sudjelovanje 2.000 policajaca iz Atene i 2.500 iz pograničnog okruga Evros što je uobičajeni prijelaz za useljenike iz Turske.

Cilj je operacije 'vratiti ilegalne useljenike u njihovu zemlju, zatvoriti granice kako bi Atena ponovno postala metropola u koja vlada pravo i dobra je kvaliteta življenja', rekao je policijski glasnogovornik Christos Manouras

Grčka želi poručiti da tim ljudima ne može osigurati ni posao niti boravišnu dozvolu, rekao je.

Na krajnjem jugoistoku Europe Grčka je više od desetljaća prijelaz za useljenike iz Azije i Afrike koji se žele domoći zapadne Europe te prima pomoć iz Europske unije kako bi se nosila s tom zadaćom.

Policijska operacija odvija se dok u Ateni 'trojka' - Eurospka unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond s grčkim vodstvom dogovaraju novi paket štednje od 11,5 milijarda eura za 2013. i 2014.

Prihvaćanje tih mjera štednje uvjet je grčkoj vladi ljevice-desnice da zajmodavci deblokiraju na jesen tranšu međunarodnog zajma od 31 milijarde eura.

Grčka je najavila u srijedu da će utrostručiti broj graničara prema Turskoj kako bi spriječila moguć priljev imigranata iz Sirije. Ukupno 1.800 graničara rasporedit će se u pograničnom okrugu Evros gdje ih je sada 600.

Protuuseljeničku operaciju provela je prije četiri mjeseca prethodna vlada, mjesec dana do svibanjskih izbora. Novi premijer konzervativac Antonis Samaras obvezao se u izbornoj kampanji zaustaviti 'invaziju ilegalnih imigranata'.