BEZ MILOSTI

Grčka vlada zatražila podizanje optužnice za dva svećenika koji su na Uskrs unatoč zabranama dijelili pričest

15.04.2020 u 10:06

Bionic
Reading

Grčka vlada zatražila je u ponedjeljak od tužiteljstva podizanje optužnice protiv dva svećenika Grčke pravoslavne crkve koji su prošle nedjelje, unatoč zabrani radi sprečavanja širenja koronavirusa, davali pričest u nazočnosti vjernika u Ateni i na Krfu

Prvi incident zabilježen je u atenskoj četvrti Koukaki, gdje je svećenik na stražnjim vratima crkve svetog Nikole vjernicima davao svetu pričest. Prema izvješćima, svećenika su u podjeli pričesti zamijetili stanovnice te četvrti koji su ga pozvali da prekine s pričesti, no on im je odgovorio da ne radi ništa protuzakonito.

Atenska mitropolija je priopćila da istražuje incident, a podsjetila je da su odluke Svetog sinoda Grčke pravoslavne crkve obavezujuće za sav kler te se moraju strogo poštivati.

'Sveti Sinod vjerno slijedi sve mjere i upute nadležnih državnih tijela za učinkovoti liječenje pandemije koronavirusa', priopćila je atenska mitropolija, a prenosi Greek City Times.

Drugi incident je zabilježen na otoku Krfu, gdje je svećenik u crkvi svetog Spridona dijelio pričest za 15 okupljenih vjernika.

'Događaji u Koukakiju i Krfu su kršenja zakona i naredbi Svetog sinoda koji ugrožavaju život građana i javno zdravlje. Kontaktirao sam ministra pravosuđa kako bih od tužiteljstva zatražio pokretanje pravnog postupka', izvijestio je zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias.

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve odlučio je još ranije da se Uskrs zbog pandemije neće slaviti u nedjelju 12. travnja, već 27. svibnja. Grčka, Rumunjska i Bugarska pravoslavna crkva slave Božić i Uskrs po gregorijanskom kalendaru od 1924. godine.