UK, SAD i Francuska

Grčka će testirati na koronavirus sve koji dolaze s rizičnih aerodroma

30.05.2020 u 23:12

Bionic
Reading

Grčka je u subotu rekla da će, kad otvori svoje aerodrome turističkom prometu 15. lipnja, na koronavirus testirati sve koji pristižu s aerodroma koje je agencija Europske unije za zrakoplovnu sigurnost (EASA) proglasila visokorizičnima.

EASA redovito ažurira liste aerodroma koji se nalaze u područjima s visokim rizikom prenošenja zaraze covidom-19, među kojima je i 13 aerodroma iz Ujedinjenog Kraljevstva, svi oni u 22 savezne američke države i svi koji se nalaze u regiji koja okružuje Pariz, Ille de France.

"Ako dolazite s aerodroma koji se nalazi na listi EASA-e kao visokorizičan, onda ćete biti testirani pri dolasku", najavilo je ministarstvo vanjskih poslova, rekavši da će se također primjenjivati ograničenja kretanja.

"Ako je test negativan, onda putnik mora u samoizolaciju na 7 dana. Ako je test pozitivan, putnik će ići u karantenu pod nadzorom na 14 dana."

Putnici koji dolaze iz drugih područja nasumično će biti testirani pri dolasku. Grčka je u petak izdala prvu listu od 29 zemalja koje se smatraju sigurnima te je rekla da će ta lista biti ažurirana prije 1. srpnja, ovisno o razvoju situacije.

Ova mediteranska nacija, koja je isplivala iz desetljeća dugačke dužničke krize kasne 2018. godine, snažno se oslanja na turizam - oko 20% ukupne proizvodnje - po pitanju ekonomskog oporavka.

Karantena koja je u ožujku uvedena diljem zemlje pomogla je Grčkoj da zaustavi širenje zaraze na nešto manje od 3000 slučajeva, što je relativno nizak broj kad se usporedi s drugima u Europskoj uniji. No istovremenop je i blokirala turistički sektor.

Grčka ekonomija trebala bi ove godine pasti do 10 posto.