JAVNO PREDSTAVLJANJE USKORO

Grčić otkrio neke detalje gospodarskog programa SDP-a

07.10.2015 u 11:11

Bionic
Reading

Predstavljanje gospodarskog programa koalicije okupljene oko SDP-a trebalo bi se dogoditi ovih dana, ponovio je još jednom potpredsjednik Vlade SDP-ov Branko Grčić uoči sjednice u Banskim dvorima. Novinarima je i otkrio neke detalje programa i mjere koje SDP misli uvesti ako osvoji još jedan mandat

Neki ključni elementi gospodarskog programa već su izašli u javnost, poručio je uoči sjednice Vlade Branko Grčić.

'Kao što vidite, idemo s rastom plaća opet da bi potaknuli osobnu potrošnju jer se to pokazalo jako korisnim. Idemo na smanjenje PDV-a za košaricu poljoprivrednih proizvoda. Tu su i ove mjere koje će se proširiti s ovih 200 kuna pomoći za energetsko siromaštvo, nadam se, na najveći broj onih umirovljenika koji žive ispod socijalnog minimuma. Vi znate da smo dva puta korigirali minimalnu plaću, tako da očekujemo da će i minimalna plaća opet nešto rasti, u dogovoru sa sindikatima i poslodavcima. Dakle, gomila mjera, pojedinačnih, manjih, većih, ogromna sredstva iz EU fondova raspodijeljena po resorima i različitim namjenama. Evo, spomenut ću vam nešto što je po meni ključno za idući mandat - udvostručit ćemo ulaganja u istraživanja i razvoj. Negdje s 0,7 na 1,4 posto, imamo novce iz EU fondova oko 6,5 milijardi kuna i kad se tome dodaju vlastita sredstva onih koji će ulagati, to je gotovo 10 milijardi kuna ukupnih investicija. Bez znanja, bez ulaganja u taj segment ne možemo dignuti dovoljno konkurentnost', kazao je Grčić.

Novinari su Grčića upitali je li Hrvatska već tražila novac iz Europe koji je namijenjen za izbjegličku krizu.

'Mi imamo kontakte oko toga, postoji i poseban fond upravo za zbrinjavanje, pri čemu je naglasak na trajnijem zbrinjavanju, izgradnji određenih kapaciteta i osiguranju svih uvjeta u tim kapacitetima. Kao što vidite, mi smo koncentrirani na to da omogućimo transfer tim ljudima kroz Hrvatsku do onih konačnih odredišta, a to su ipak razvijene zapadne zemlje i nadamo se da će to tako i biti i da Hrvatska, osim one kvote koja je predviđena, neće morati činiti dodatne napore', rekao je Grčić.

Novac koji je do sada potrošen na izbjegličku krizu bit će refundiran iz proračunske zalihe, potvrdio je Grčić. 'Mi ćemo ovaj dio koji smo potrošili odnosno koji su trošili ljudi na terenu i u jedinicama lokalne samouprave i prijevoznici naći u proračunskim rezervama i budite bez brige. Ovo je poruka svim tim ljudima, te troškove moramo podmiriti', rekao je Grčić.

Upitan da komentira jučerašnji sastanak ministara financija EU-a, gdje je jedna od tema bila i priča sa švicarskim frankom, Grčić je rekao da je očekivao da hrvatsko rješenje neće dobro proći.

'Mi znamo već iz prijašnjih pisama Europske komisije da je to pitanje kritično s njihove strane. Slične su situacije bile i s Poljskom, međutim mi ne posustajemo. Idemo dalje s tim, idemo u provedbu i očekujemo od banaka da taj posao naprave u rokovima i da omoguće ljudima da iduće godine ponovno biraju', rekao je Grčić.

Koliko će SDP potrošiti na kampanju?

Iako neslužbena kampanja za izbore traje već mjesecima, ona službena još nije započela. No planovi se već debelo kuju, a jedan od njih je i onaj koliko će stranke potrošiti u kampanju. Konkretna brojka danas se nije mogla doznati, no u SDP-u uvjeravaju da će biti racionalni. 'Potrošit ćemo onoliko koliko budemo imali novca. Tu ćemo biti sigurno i maksimalno racionalni i, vidite, kampanja će biti kratka pa se nadam da nećemo puno potrošiti', rekao je uoči sjednice Vlade Branko Grčić. Nešto konkretniji bio je ministar uprave Arsen Bauk. 'Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe definirao je mogući maksimalan iznos, a to je 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici. Više od toga ne smijemo, a manje ako uspijemo, uspijemo', kazao je Bauk.