ODBOR O REFERENDUMU

Grbin: One koji su prikupljali potpise protiv Istanbulske konvencije može biti sram

28.06.2018 u 15:31

Bionic
Reading

Nakon što je Odbor za Ustav prošli tjedan predložio da se provjere potpisi za referendum o izbornom sustavu, danas će danas je taj odbor predložio da se isto napravi i u slučaju potpisa za referendum protiv Istanbulske konvencije

Već na početku sjednice odbora za riječ se javio SDP-ov Peđa Grbin. 'Ovo je još jedna inicijativa kojom se traži umanjivanje ljudskih prava. Ovaj put se radi o smanjivanju prava većine, prava žena kojima se želi onemogućiti da žive život bez nasilja. One koji su inicirali prikupljanje potpisa za ovaj referendum neka bude sram. Umjesto da su uložili energiju kako bi se položaj žena popravio, oni idu suprotnim smjerom kojim žele da Hrvatska napravi korak nazad', rekao je Grbin.

Zatražio je i da se provjeri vrijeme u kojem su se prikupljali potpisi jer, kaže, psotoje, svjedočenja da su se potpisi skupljali van roka.

Grbinu je replicirao Hrast-ov Hrvoje Zekanović. 'Treba biti sram sve koji su opstruirali referendumsku inicijativu, a to ste i vi gospodine Grbin. Ni vi ni drugi zastupnici niste reagirali na Obersnela koji nam nije dozvolio prikupljanje potpisa. Ako imate dokaze da je netko kršio proceduru prijavite ih. Što se tiče odgađanja predaje potpisa, to je logično. Mi nemamo infrastrukturu kao vaša stranka, još uvijek ima nekih izgubljenih knjižica s potpisima', poručio je Zekanović.

'Istina, ponosam sam na sve što sam napravio da broj potpisa bude što manji', kazao je Grbin.

  • +19
Istina o Istanbulskoj predala potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Zekanović je u raspravi riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela nazvao despotom. 'Tko će omogućiti da nadoknadimo vrijeme prikupljanja potpisa i tko će vratiti novce volonterima koji su morali lokalnim čelnicima platiti za prikupljanje potpisa', rekao je Zekanović.

I Grbin i Reiner su u raspravi napomenuli kako bi trebalo izmijeniti zakonodavstvo vezano uz referendum.

Odbor za Ustav na kraju je predložio da Sabor zatraži provjeru potpisa te je li sve bilo u skladu sa Zakonom o referendumu i Zakonom o lokalnoj samoupravi.