U CENTRU SPLITA

Grafitna provokacija na mesdžidu

28.02.2013 u 19:32

Bionic
Reading

Posljednjih dana u povijesnoj jezgri Splita na jednoj zgradi u Cosmijevoj ulici može se vidjeti grafit i natpis 'ISUS'. Slični natpisi se inače mogu vidjeti na više lokacija u centru Splita i nepoznati grafiter to radi već dulje vrijeme

Ono što je problem u ovom slučaju je činjenica da je grafit ispisan ispred ulaza u splitski mesdžid, muslimanski molitveni prostor u Cosmijevoj ulici.

Takav natpis se zasigurno može iščitati kao necivilizirana provokacija, sasvim suprotna multikonfesionalnom karakteru Splita, otvorenog mediteranskog grada u kojem su oduvijek nesmetano djelovale različite vjerske zajednice. Ironična je i činjenica da je u toj istoj zgradi 1700. godine splitski nadbiskup Stjepan Cosmi osnovao nadbiskupsko sjemenište, prvu splitsku gimnaziju i javnu čitaonicu.

Nema sumnje da je uvijek bilo i bit će primitivnih anonimnih provokatora, ali ovo je prije svega poziv splitskim komunalcima i gradskim službama da što odlučnije djeluju, da uklone provokativni natpis te da jasno daju do znanja da je mesdžid dobrodošao, jednako kao i sinagoga, crkva, katedrala ili bilo koji drugi vjerski prostor ili znamen.