masovna ubojstva

Gradonačelnik Fedoruk: Masakr 410 civila u Buči je ruska odmazda za ukrajinski otpor

05.04.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Masovna ubojstva u Buči nedaleko od Kijeva su "ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera gradonačelnik Anatolij Fedoruk

Brojna tijela stanovnika pronađena su u Buči tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga prošli tjedan, a ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva, uključujući Buču.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su ruski vojnici počinili ozbiljne ratne zločine u gradu, što Rusija niječe.

  • +27
Razoreni Irpin i Buča Izvor: Profimedia / Autor: RONALDO SCHEMIDT / AFP / Profimedia

"Moji su ljudi ubijani iz zabave ili bijesa", rekao je Fedoruk za Corriere della Sera. "Rusi su pucali na sve što se kreće: prolaznike, ljude na biciklima, automobile s oznakom 'djeca'."

"Buča je ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je dodajući da su dijelovi grada pretvoreni u "koncentracijski logor" bez vode i hrane i "svatko tko je pokušao izaći bio je ubijen".

Dmitrij Medvedev, jedan od najbližih suradnika predsjednika Vladimir Putina, koji je i sam bio predsjednik od 2008. do 2012., rekao je u utorak da su optužbe o ubojstvima civila u Buči "lažna ukrajinska propaganda".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za genocid i trebao bi se u utorak obratiti Vijeću sigurnosti UN-a.

Očekuje se da će izvijestiti o onome što je sam vidio u Buči koju je posjetio ovaj tjedan, što je bio prvi njegov odlazak iz glavnog grada Kijeva otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače.