ZORAN KRŽELJ:

'Građanin Gall potpisao zabranu novinaru Gallu'

12.05.2009 u 20:46

Bionic
Reading

Smatrajući da su vaši čitatelji zakinuti za objektivnu informaciju o 'navodnoj cenzuri u Slobodnoj Dalmaciji', glavni urednik tog splitskog dnevnika Zoran Krželj dostavio je integralnu verziju pisma kojeg je uputio predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Zdenku Duki

SPLIT - Podsjetimo, HND je prosvjedovao protiv, kako smatraju, cenzuriranja kolumne Zlatka Galla 'Zona sumraka' u kojoj je 'kritički pisao o moćnom poduzetniku i kandidatu za splitskog gradonačelnika Željku Kerumu'. Prenosimo Krželjevo pismo:

'Časno ime Hrvatskog novinarskog društva okaljano je još jednim priopćenjem njegova predsjednika koji to, kada je riječ o Slobodnoj Dalmaciji i meni kao njezinu glavnom uredniku, radi po treći put u relativnom kratkom vremenu, kršeći pritom temelje novinarske etike i zanata.

Predsjednik HND-a odaslao je javnosti priopćenje glede navodnoga cenzuriranja teksta Zlatka Galla u Slobodnoj Dalmaciji koji je, kako tvrdi, 'bez ikakve sumnje zabranjen jer je kritički pisao o moćnom poduzetniku, a kandidatu za splitskoga gradonačelnika Željku Kerumu i mogućoj 'kerumpiranost' dijela splitskih struktura'.

Ovu laž predsjednik HND-a nije ni pokušao provjeriti, iako su provjera i 'druga strana medalje' prvi postulati novinarstva, već je na njoj utemeljio 'nesumnjivu' optužnicu i osudu mojega uredničkog postupka. Stoga je, makar post festum, potrebno izreći činjenice o toj 'zabrani', jer više puta ponovljena laž, čemu je sljedbenike podučavao Goebbels, na kraju postaje 'istina'.

Zoran Krželj

Dakle, Zlatku Galu nisam zabranio ništa. Istina je da sam, obavljajući uobičajeni posao glavnoga urednika, zatražio od urednika subotnjeg priloga Slobodne Dalmacije da riješi pitanje sukoba interesa Zlatka Galla koji se kao građanin uključio u predizbornu kampanju, a potom kao novinar u nekoliko navrata zlorabio moć medija dovodeći time u pitanje vjerodostojnost, nepristranost i ugled Slobodne Dalmacije.

Naime, građanin Zlatko Gall, zajedno s nekolicinom svojih prijatelja, uključio se u tekuću predizbornu kampanju pozvavši javnim otvorenim pismom splitske birače da nipošto ne daju glas jednom od kandidata za gradonačelnika.

Građanin Zlatko Gall tim je činom sukobio interese s novinarom Zlatkom Gallom i osobno mu 'potpisao' zabranu da za trajanja predizborne kampanje koristi povlaštenu poziciju komentatora Slobodne Dalmacije radi promicanje izbornih ciljeva za koje se javno opredijelio građanin Gall.

U neobjavljenom tekstu, govoreći o 'nepoželjnom' kandidatu za gradonačelnika, 'novinarske argumente' za difamaciju istoga potražio je u anonimnom pismu, prezentirajući tvrdnje iz njega kao činjenice, čime je dodatno, i također vrlo grubo, prekršio novinarsku etiku. Uostalom, kao što stoji u Izbornom etičkom kodeksu promoviranom od strane državnoga Etičkog povjerenstva još za posljednjih parlamentarnih izbora, tijekom izborne promidžbe i samoga postupka izbora, nedopustivim se smatra podcjenjivanje hrvatskog sustava slobodnih izbora, ometanje i sprječavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača, iznošenje laži i insinuacija, isticanje fizičkih, psihičkih i drugih osobina sudionika izbornog natjecanja u cilju njihova omalovažavanja. A, građanin i novinar Gall učiniše sve to.

Gallova kolumna nije dakle ni 'zabranjena', niti 'cenzurirana', već jednostavno nije objavljena, jer je neobjavljiva za svakoga urednika koji drži do sebe i novine u kojoj radi, pa tako i za urednika subotnjeg priloga Slobodne Damacije, koji je, umjesto Gallove, objavio profesionalno odrađenu kolumnu slične teme, ali drugoga autora.

To je vrlo jednostavna istina o 'slučaju Gall', a sve ostalo što su tim povodom učinili i novinar Slobodne i predsjednik HND-a, sramotna je manipulacija javnošću, zloupotreba novinarstva i novinarske udruge.

Da mu je stvarno do načela, angažirajući se u kampanji kao građanin, Gall je trebao učiniti ono što je, primjerice, učinila jedna kolegica s Radio Splita koja je, uključivši se u promidžbene aktivnosti jednoga od kandidata za gradonačelnika, do kraja kampanje zamrznula svoj radni odnos u matičnoj kući, dok je njezin kolega s Radio Dalmacije odustao od emitiranja autorske emisije dok traje kampanja u kojoj sudjeluje. Umjesto da mu sugerira isto ponašanje kao jedino prihvatljivu i časnu mogućnost, predsjednik HND-a podržava Galla bez ikakve ograde. Sramotno, ponižavajuće, za novinare i novinarstvo, a vrijedno i pozornosti Državnog izbornog povjerenstva!'