PROSLAVE DILJEM HRVATSKE

Građani Vladi na Praznik rada priprijetili crvenim kartonima

01.05.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Na proslavi Međunarodnog praznika rada na splitskom Marjanu, sindikati su za građane pripremili 2000 porcija fažola, a za Vladu žuti karton uz najavu da će iduće godine za 1. svibnja Vlada dobiti crveni karton ne popravi li se teška gospodarska situacija

Voditelj splitskog područnog ureda SSSH-a Zoran Kačić upozorio je da Hrvatskom, a posebice Dalmacijom, kruži bauk otkaza radnih mjesta i likvidacija tvrtki.

'Radnici su izvrgnuti ugnjetavanju, sve veći broj ih ne prima plaću niti im se uplaćuju doprinosi', rekao je Kačić

Naglasio je da mnoge tvrtke u Dalmaciji 'prolaze patnju' te je u tom kontekstu spomenuo Dalmacijavino, Konstruktor, Brodosplit, Jadrankamen, Monter, Adriachem.

'Problem je što u Hrvatskoj ne postoji štrajkaška solidarnost s onim tvrkama koje su zapale u teško stanje', kazao je Kačić

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević naglasio je da je potrebno žurno mijenjati zakon o stečajevima i na čelo posrnulih tvrtki dovesti stručne i sposobne ljude koji će nastaviti proizvodnju, a ne likvidaciju poduzeća.

'Ne možemo dozvoliti provođenje stečajnih postupaka na način da se likvidiraju poduzeća jer u stečajnom je postupku niz tvrki koje imaju ugovorene poslove, ali ih se gura u stečaj umjesto da se u njima spašavaju radna mjesta, što je mnogo jednostavnije nego otvarati nove tvornice', kazao je Dragičević. Dodao je da Vlada ne treba zabijati glavu u pijesak u vezi s posrnulim tvrtkama.

Dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić istaknuo je da nas ne čini sretnim što 1. svibnja proslavljamo u ozračju u kojem mnoge velike tvrtke ne rade te su u stečaju ili pred stečajem.

'No bez obzira na teško stanje, ne treba širiti defetizam ni nerealna obećanja', dodao je Brčić.

Splitska dogradonačelnica Anđelka Visković izrazila je nadu da će se 1. svibnja 2013. godine proslaviti u 'boljem izdanju'

Splitska je Turistička zajednica danas na Marjanu, na kojem se okupilo više tisuća Splićana, organizirala cjelodnevni kulturno-zabavni program.


U OSIJEKU SE DIJELIO GRAH - IZ UVOZA

U organizaciji regionalnih sindikata SSSH i PPDIV-a Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, na lijevoj obali Drave održana je tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada, na kojoj je podijeljeno 2500 porcija graha.

Prvosvibanjska proslava bila je i u znaku prosvjeda protiv, kako je rekao sindikalist Frano Kopić, 'teškog života koji pogađa velik broj nezaposlenih, onih koji rade a ne primaju plaće i svih koji teško žive'.

Velik broj prisutnih građana imao je žute kartone, koji se po riječima SSSH-ova sindikalnog povjerenika Kopića 'daju hrvatskoj vladi za sve što je mogla učiniti za građane koji žive na granici ljudskog dostojanstva, a nije učinila, ali i kao upozorenje da poslije žutih kartona slijede crveni'.

Čestitajući građanima Osijeka Međunarodni praznik rada, Kopić je poželio 'ozbiljne promjene na gospodarskom planu koje će omogućiti otvaranje, a ne zatvaranje radnih mjesta i dostojanstven život za sve hrvatske građane'.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, uz prvosvibanjske čestitke naglasio je da 'ova vlada mora biti svjesna teške situacije u kojoj se nalazi Hrvatska, a posebno zapostavljene regije kao što je Slavonija i Baranja', te da 'nažalost dosadašnji Vladini potezi nisu dali rezultate'.

Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo zajedno sa sindikalnim članovima dijelili su građanina grah. Regionalni povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković kazao je da su 'slanina i kobasice domaće, ali, nažalost, ne i grah koji je iz uvoza, premda ga mi sami možemo dovoljno proizvesti'.

Tradicionalno na prvosvibanjskoj proslavi dijelili su se i crveni karanfili, koje je brojnim građanima na lijevoj obali Drave podijelila Biljana Borzan, SDP-ova saborska zastupnica. Borzan je istaknula 'da se s nostalgijom sjećamo dana kada su radnici s više veselja, radosti i blagostanja slavili Međunarodni praznik rada'.

Na upit novinara kako komentira najavljena poskupljenja, Borzan je rekla 'da su to, nažalost, uvijek nepopularne mjere, ali da su i građani svjesni da su brojni potezi koje hrvatska vlada povlači usmjereni jedino na to da se osigura bolja budućnost svih'.

U Osijeku se Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, slavi stotinu godina. Prvi put 1892. tek troje radnika prosvjedovalo je u središtu grada, a već sljedeće 1893. godine na lijevoj obali Drave 600-tinjak je osječkih radnika slavilo 1. svibnja i ujedno prosvjedovalo protiv teških uvjeta rada.