PLENUM U SKENDERIJI

Građani Sarajeva za ostavke i vlade stručnjaka

14.02.2014 u 21:44

Bionic
Reading

Oko tisuću sudionika okupilo su u petak navečer u sarajevskoj Skenderiji na poziv 'Plenuma građana i građanki Sarajeva' kako bi definirali zahtjeve koje bi uputili županijskoj skupštini i pokušali su djelovati u uspostavi nove županijske vlade.

U znatno mirnijoj atmosferi nego u srijedu, kada je prvi takav pokušaj propao zbog potpunog kaosa koji je zavladao, okupljeni građani Sarajeva ponovo su iznosili različite prijedloge ali i osobne probleme.

Tijekom dvodevnih priprema za ovaj skup organizatori su dobili više od 500 različitih prijedloga.

Većina sudionika rasprave suglasna je kako bi trebalo nastaviti inzistirati na ostavci vlade Federacije BiH te na uspostavi vlade stručnjaka u županiji kao i na smanjenju plaća ministara i ostalih dužnosnika.

'Mislim da je ovo dobar način da se nešto promijeni', ocijenio je profesor Fakulteta političkih znanosti u sarajevu Asim Mujkić, pojašnjavajući kako je važno da postoji forum u okviru kojega zainteresirani građani mogu artikulirati svoje zahtjeve.

Sudionici sarajevskog plenuma suglasili su se da nastave sa svakodnevnim prosvjednim okupljanjima do ispunjenja njihovih zatjeva.

'Plenumi građana' uspostavljeni su i u Mostaru, Zenici te Tuzli, no u gradu iz kojega su prošlog tjedna počeli prosvjedi u BiH uskoro bi mogle biti i dvije takve neformalne organizacije jer je uspostavu druge u petak najavio Aldin Širanović, čelnik neformane skupine Udar koja je potaknula prošlotjedna okupljanja.

Širanović je u izjavi dostavljenoj medijima ustvrdio kako je postojeći tuzlanski plenum nelegalan i pod političkim utjecajem.