najviše od rata

Građani BiH u bankama drže milijarde eura, evo točnog iznosa

30.10.2019 u 16:35

Bionic
Reading

Građani Bosne i Hercegovine na svojim računima u poslovnim bankama u toj zemlji trenutačno drže više od 6,5 milijardi eura i to je najveći iznos depozita fizičkih osoba zabilježen od kraja rata 1995. godine, podatak je kojega je u srijedu objavila Središnja banka BiH

Navodi se kako je točan iznos depozita stanovništva potkraj rujna bio 12,89 milijardi konvertibilnih maraka, što je ekvivalent 6,593 milijardi eura.

Oko 43 posto odnosi se na oročene depozite odnosno štednju.

Središnja banka ističe kako usporedba podataka iz proteklih godina pokazuje da stanovnici te zemlje kontinuirano povećavaju depozite pa su tako, u usporedbi sa stanjem potkraj rujna prošle godine, u banke položili čak 1,06 milijardi KM (542 milijuna eura) ili 8,9 posto više novca.

U ukupnom rastu dominiraju ipak transakcijski računi, dok oročeni i štedni depoziti koji odražavaju pravu štednju također rastu, ali slabijim tempom i na godišnjoj razini su imali znatno skromniji porast od 3,8 posto, odnosno 204 milijuna KM (104 milijuna eura), što ukazuje da stanovništvo ipak nema prostora za izdašniju dugoročnu štednju.

Građani BiH vjeruju u stabilnost domaće valute, konvertibilne marke, na koju se odnosi 42,8 posto depozita, no većina od 52,5 posto ipak je u eurima.

Središnja banka BiH procjenjuje kako je stalni rast depozita dokaz povjerenja u stabilnost bankarskog sektora u zemlji. To bitno utječe i na poslovanje banaka u kojima sada fizičke osobe sudjeluju s 55,2 posto u ukupnim depozitima.