U NJOJ SU STRUČNI TEKSTOVI

Grad Zagreb izdao brošuru o širenju socijalnih usluga za pomoć osobama s demencijom

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.06.2022 20:54
  • Objavljeno 08.06.2022 u 20:54
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Grad Zagreb i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest izdali su brošuru "Širenje socijalnih usluga u zajednici za pomoć osobama s demencijom" kako bi se potaknulo širenje svijesti o demencijama i uslugama u zajednici, a u njoj su, svojim stručnim tekstovima, pridonijeli mnogi autori

Brošura je izdana u okviru EU Projekta "Svi za pamćenje (SPAM)" financiranog iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. kojim se nastoji pružiti podrška oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije pružanjem novih socijalnih usluga na području Zagreba, i to uspostavom popodnevnog boravka za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, kao i članovima njihovih obitelji.

"Napori stručnjaka da se senzibilizira javnost za potrebe osoba s demencijom i njihovih obitelji te da im se pruže usluge u mjestu prebivališta ne jenjavaju jer je shvaćeno da se jedino suradnjom i zajedničkim naporima mogu postići ciljevi zadani u Projektu", istaknula je zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i voditeljica projekta Mirela Šentija Knežević.

Prema procjenama, na području Grada Zagreba živi više od 17.000 osoba s Alzheimerovom bolešću o kojima brine oko 50.000 osoba, najčešće članova obitelji.

Projekt je osmišljen kako bi se u sustav zdravstvene skrbi integrirale socijalne usluge, a na području Zagreba uspostavit će se popodnevni dnevni boravak za oboljele od AB i drugih demencija te usluga prijevoza u boravak i mobilni tim.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Branko Kolarić istaknuo je važnost edukacija formalnih i neformalnih njegovatelja te važnost komunikacije s osobama oboljelim od demencije u domovima za starije osobe, a o čemu Zavod provodi edukacije.

Skrb za osobe s demencijom često, naime, prelazi fizičke i psihičke kapacitete neformalnih njegovatelja, članova obitelji, te im trebaju potpora i savjeti stručnih osoba kako se skrbiti za oboljelu osobu, prilagoditi ponašanje, prostor i slično.  

Izvršni dopredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Tomislav Huić istaknuo je kako su u zadnjih pet godina promjene velike. 

"U Zagrebu imamo dva referentna centra, razvoj novih usluga i pomaci su vidljivi. Ova Brošura važna je jer pokazuje smjer javnih politika u kojem će dalje ići razvoj javnih usluga", rekao je. 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!