Isprepletimo ruke

Udruga Ozana i Štrikeraj café pokreću akciju: Pletenje i kukičanje rukavića za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

23.03.2021 u 08:14

Bionic
Reading

Ovog puta su se odlučili pokrenuti akciju (po uzoru na slične akcije u inozemstvu) pletenja i kukičanja rukavića za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj

Udruga Ozana osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Trenutačno skrbi o do 10 djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 49 mladih i odraslih osoba s invaliditetom unutra Centra OZANA, ustanove koju je Udruga osnovala 2002. godine. Pored rehabilitacijsko-terapeutskih aktivnosti program objedinjuje i različite sadržaje kojima se osigurava kvalitetnija i obuhvatnija socijalizacija i integracija naših korisnika u svakodnevni život kao i promocija njihovog rada i sposobnosti, stoji u priopćenju.

Štrikeraj café je poseban program kroz koji su otvorili prema zajednici – svi zainteresirani mogu im se pridružiti u aktivnostima kukičanja i pletenja, družiti se s njima u prostoru u Ulici grada Vukovara 235 ili se pridružiti njihovim akcijama.

S vremenom se sadržaj rada u Štrikeraj caféu počeli oblikovati u smjeru humanitarnih aktivnosti te su dosadašnjim projektima i akcijama pokazali kako mogu i žele pomagati drugima i stvoriti oko sebe zajednicu koja to prepoznaje i podržava. Ovaj smo se put su se odlučili pokrenuti akciju pletenja i kukičanja rukavića za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.

'Prve smo rukaviće namijenili Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a nakon toga njima bismo opskrbili sve ostale zainteresirane ustanove. Izrađivat će ih korisnici Udruge i Centra OZANA te svi okupljeni oko našeg Štrikeraj café-a, kao i svi ostali koji će se odazvati našem pozivu preko društvenih mreža i medija', najavljuju.

Akcijom također žele, na svoj način, podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

'Kroz ovu bismo akciju osim toga još jednom ukazali na terapeutske učinke koje pletenje i kukičanje mogu imati, te u skladu s epidemiološkom situacijom, organizirali radionice kako bismo zainteresiranima pružili mogućnost da usvoje ove korisne vještine i pridruže nam se u izradi rukavića', poručuju. Za sva pitanja o akciji može se obratite gđi. Sandri Kerovec na mail: strikeraj.cafe@centarozana.hr