udruga pred zatvaranjem

Grad Zagreb financijski će pomoći udruzi Ženska pomoć sada

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2020 14:38
  • Objavljeno 10.07.2020 u 14:38
Romana Galić

Romana Galić

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Iz Grada Zagreba u petak su poručili da će financijski pomoći udruzi Ženska pomoć sada - SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, koja je zbog manjka financija pred zatvaranjem, a na javnom natječaju Grada nije ispunila propisane formalne uvjete

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da je riječ o udruzi koja je dugogodišnji partner Gradu i pružatelj socijalnih usluga, a od 2007. do danas Grad joj je dodijelio više od dva i pol milijuna kuna ili oko 180.000 kuna godišnje.

Grad toj udruzi dodijelio i dva prostora, 2011. i 2017., za provođenje usluga te da to dokazuje koliko su ozbiljni partneri.

Rekla je da je prošle godine Grad Zagreb prvi put raspisao trogodišnji natječaj za udruge koje pružaju usluge smještaja za beskućnike i žrtve nasilja, baš zbog toga da svake godine ne bi raspisivali natječaj i da te vrlo rizične kategorije imaju kontinuitet.

Udruga Ženska pomoć sada nije zadovoljila formalne uvjete tog natječaja, potvrdila je Galić i dodala da to nisu bili nikakvi posebni uvjeti - jer su ih druge udruge zadovoljile - nego naprosto omaškom nisu zadovoljili natječajnu dokumentaciju.

'No, bez obzira na to, a budući da Grad financira na dvije razine - ili natječajem ili javnim pozivom - udruga je prošle godine financirana u iznosu od 185.000 kuna za rad savjetovališta i skloništa. Ove godine također se dogodilo da na natječaju nisu zadovoljeni formalni uvjeti nego je ponovno upućena na javni poziv. Drugim riječima, sa naše strane udruga nije zadovoljila, ali postoje mehanizmi i mi ćemo njihove zahtjeve na način na koji smo to radili svake godine i zadovoljiti', poručila je pročelnica Galić.

Međutim, apelirala je na udruge da kada apliciraju na natječaj da udovolje natječajnoj dokumentaciji.

Poručila je da apsolutno nema nikakvih problema što se tiče financiranja od strane Grada Zagreba udruga, skloništa za žene i djecu žrtve nasilja. Rekla je da imaju ustanovu Dugu, koja je proračunski korisnik te Autonomnu žensku kuću, koja se prošle godine javila na trogodišnji natječaj i da se, bez obzira što su imali privremene mjere obustave proračuna zbog potresa i koronavirusa, udruge i skloništa se financiraju, kao i Crveni križ, u iznosu koji su dobili na natječaju i nema nikakvih problema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!