poticanje gospodarstva

Grad Samobor smanjio komunalnu naknadu i doprinos: 'Ovo je pozivnica investitorima i obiteljima'

20.12.2022 u 14:48

Bionic
Reading

Grad Samobor priopćio je u utorak da je smanjio komunalni doprinos i komunalnu naknadu za mnoge djelatnosti kako bi privukao nove investitore i dodatno potaknuo razvoj gospodarstva

Odlučili smo smanjiti komunalni doprinos u rasponu od 50 pa do gotovo 100 posto i to za sve investitore izuzev onih koji grade trgovačke centre i skladišne prostore te se bave proizvodnom djelatnošću u užem središtu grada (I. zona gradnje), jer želimo dodatno privući investitore, ističe u priopćenju zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić.

Tim potezom, kaže, žele se privući investitori koji se bave novim djelatnostima poput kreativnih i pametnih industrija gdje su plaće prosječno veće što će posljedično utjecati i na porast gradskih prihoda od poreza na dohotka. Želi se također poticati izgradnja izvan prve zone građenja radi ravnomjernijeg razvoja Samobora. Umanjenje komunalnog doprinosa vrijedi i za gradnju stanova i obiteljskih kuća izvan I. zone što će pojeftiniti gradnju nekretnine obiteljima, napominju u Gradu Samoboru.

Uz navedeno, Grad Samobor odlučio je ukinuti komunalni doprinos svima koji odluče graditi podzemnu garažu kako bi se riješio problem parkinga. Smanjenjem komunalnih naknada žele pak poticati kreativne industrije te tradicijske i umjetničke obrte.

Za sve investicije, osim trgovačkih centara, oslobođenje plaćanja komunalne naknade kreće se od od 100 posto za prvu godinu poslovanja do 25 posto za treću godinu, dok za logističke centre oslobođenja iznose od 50 do 25 posto. Novost je i da će pravo na oslobađanje plaćanja komunalne naknade u 100-postotnom iznosu za prve tri godine rada imati obveznici koji počinju obavljati djelatnost hotela, apartmanskih naselja i kampova u novom prostoru, navodi se u priopćenju.

„Smanjenje komunalnog doprinosa i komunalne naknade pozivnica je investitorima i obiteljima da dođu u Samobor“, zaključuje Burić.