INTERVJU ZA NOVU TV

Grabar Kitarović: U Zagrebu je bio europski Vučić, njegovu ispriku nisam ni očekivala

13.02.2018 u 19:51

Bionic
Reading

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske, nakon dvodnevnog posjeta Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, Hrvatskoj u razgovoru za Novu TV navela je kako Vučićevu ispriku nije očekivala jer je to njegova osobna stvar, ali je istaknula da je predsjednik Srbije s kojim je razgovarala europski orijentiran, a ne onaj od prije dvadesetak godina

Na pitanje što su konkretni rezultati Vučićeva dvodnevnog boravka u Hrvatskoj navela je da 'vrlo konkretan rezultat hrpa dokumentacije koju je donio iz Dvora na Uni.

'Nadam se i rješavanje sudbine troje nestalih osoba, odnosno rješavanje sudbine tri obitelji iz Hrvatske, da se riješi pitanje da na taj način mogu naći, zatvoriti taj dio svoje prošlosti. Konkretni rezultati, kao što smo čuli i danas poslije podne, jest i obećanje predsjednika Vučića da će se u Srbiji unaprijediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, od lokalnih preko pokrajinske do državne razine, već i da će se riješiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji', kazala je Grabar Kitarović.

Upitana je li obećao dati dokumente iz vukovarske bolnice predsjednica je kazala da nije tražila obećanja. 

'Nisam tražila nikakva obećanja. Ono što me posebno ohrabruje jest činjenica da on doista ljudski želi da to riješimo. Ja ću, naravno, kroz našu daljnju komunikaciju ustrajati upravo na tome.

  • +25
Aleksandar Vučić stigao je u Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ukazali smo na one dokumente koji nedostaju, koji su nam neophodno potrebni da bismo rasvijetlili sudbinu nestalih. Ali držim da sada po prvi puta imamo na visokoj političkoj razini da se predsjednik Srbije obvezuje da će se to pitanje rješavati. Ne vjerujem da bi on dovodio u pitanje osobnu vjerodostojnost, niti pred svojim biračima niti pred obiteljima nestalih ovdje u Hrvatskoj', navela je Grabar Kitarović.

Kako se Vučić nije ispričao za svoj govor u Glini iz devedesetih kada je obećavao veliku Srbiju predsjednica je navela kako ispriku nije očekivala jer je to osobna stvar.

Nisam očekivala ispriku. To je osobna stvar i to neću komentirati. Nisu bitne riječi, važnija su djela. Meni je važno da se usredotočimo na sadašnjost i budućnost', kazala je predsjednica.

Na pitanje je li ovaj Vučić kojeg europski Vučić ili je i dalje onaj iz devedesetih predsjednica je kazala kako je riječ o europskom Vučiću apsolutno i definitivno.

'Razgovarali smo kako pomoći našim narodima i našim državama. Isprike ponekad mogu biti samo riječi. Mi smo imali i isprike u prošlosti, čime su one rezultirale? Bitna su djela i ono što će se učiniti. Bitno mi je ono što će Vučić učiniti za Hrvate u Srbiji, prava koje oni traže već desetljećima. Veselim se trenutku kad ćemo moći potvrditi da su njihovi politički i drugi zahtjevi ispunjeni', mišljenja je Grabar Kitarović.

  • +9
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Upitana na koga je mislila kada je prosvjednike nazvala 'pojedincima s ruba političkog spektra' kazala je da nikoga u Hrvatskoj ne bih nazvala marginalcima i da su se njene riječi su se izvrtale.

'Isto tako sam rekla da su demonstracije normalne u demokratskim društvima. A ti pojedinci su oni iz Hrvatske i Srbije koji bi željeli zaustaviti napredak hrvatskog i srpskog društva. Ja se nisam tu osvrtala na ljude koji su prosvjedovali, a pogotovo ne one koji su kulturno prosvjedovali. Ja sam tu pričala o ekstremima. Ja poštujem udruge udovica, branitelja i logoraša i razgovarala sam sa svima njima.  Žao mi je ako su se osjetili prozvanima. Svačije mišljenje treba poštivati. No, ja želim biti državnik. Političari misle o izborima, ja mislim o budućim generacijama', zaključila je Grabar Kitarović.