TORCIDA: JESTE LI I VI PUHALI?

Grabar Kitarović ulovljena s pivom na stadionu

30.03.2015 u 20:07

Bionic
Reading

Iz Ureda predsjednice nisu se službeno očitovali na javno prozivanje - koje je pokrenula Torcida objavom na svojoj službenoj stranici na Facebooku - da je Kolinda Grabar Kitarović možda prekršila zakon jer je na tribinama maksimirskog stadiona ispijala pivo. Fotografija predsjednice s čašom nije popraćena jasnom optužbom, već retoričkim pitanjem 'Jeste li i Vi puhali?', jer su deseci pripadnika splitske navijačke skupine uoči utakmice bili preventivno privedeni i podvrgnuti alkotestu

Torcida citira i famozni Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, a on propisuje novčanu kaznu od dvije do 15 tisuća kuna ili do 30 dana zatvora za osobe koje 'pokušaju ući, dođu ili borave' na stadionu s više od 0,5 promila alkohola u krvi.

Glasnogovornik predsjednice Luka Đurić tijekom ponedjeljka bio je nedostupan novinarima na ovu temu, no očekuje se da će se na koncu ipak oglasiti.

Propisi oko ispijanja alkohola na utakmicama u Hrvatskoj dosta su histerični i nejasni, što je na svojoj koži najbolje osjetio bivši premijer Ivo Sanader, uhvaćen kamerom kako za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva u svečanoj loži ispija vino ili šampanjac. Kasnije se nemušto branio govoreći da se radilo o soku od jabuke, no zakoni su ipak izmijenjeni i na koncu je zabrana točenja alkohola izbačena iz zakona.

Sada to službeno nije zabranjeno, no hoće li biti i dopušteno - ovisi o policiji i njenoj procjeni. Ukoliko MUP smatra da se radi o utakmici visokog rizika (što utakmica s Norveškom nije bila), nema piva na stadionu. No javna je tajna da se u svečanim ložama i službenim prostorijama, bez obzira na to, u pravilu ispija i alkohol jači od više-manje benignog piva.

Da bi apsurd bio potpun, služi tome druga stavka istog zakona, na koju se i poziva Torcida: bez obzira na eventualnu dozvolu točenja, grubim prekršajem smatra se samo ispijanje alkohola na utakmici, pa čak i prije nje. U pravilu se nakon svakog većeg nogometnog susreta policijske statistike 'bildaju' brojem privedenih, no istina je to da je ogromna većina njih tek imala mrvicu više od dopuštenih 0,5 promila alkohola, a nije počinila bilo kakav drugi prekršaj. Bez obzira na to, dobar dio navijača osim visokim novčanim globama biva kažnjen i višemjesečnim zabranama dolaska na sportska natjecanja.

Drugim riječima, skoro svi su u prekršaju, ali se strogoća zakona ciljano koristi samo na dio gledatelja na stadionu. I to u nogometnim natjecanjima, u pravilu sponzorski i marketinški usko povezanima upravo s pivskom industrijom.

Odnos Kolinde Grabar Kitarović prema hrvatskom nogometu i njegovoj vrhuški pak još je složeniji: nova hrvatska predsjednica se uoči izbora upadljivo izbjegavala konkretno izjasniti o svom sponzoru Zdravku Mamiću i općenito o stanju u 'močvari'. Potom je prošlog tjedna na Pantovčaku priredila primanje za reprezentaciju i Hrvatski nogometni savez, uključujući samog Mamića, da bi u subotu ipak izbjegla svečanu ložu i utakmicu protiv Norveške gledala sa zapadne tribine.

Od njezinih predizbornih obećanja valja istaknuti da se ipak snažno zalagala za ukidanje jednog članka Zakona o navijačima, a on na mala vrata omogućava klubovima da bez sudskih ili barem policijskih odluka gledateljima zabranjuje pristup stadionima. Upravo su Dinamove 'crne liste' koncem prošle godine izazvale neodigravanje derbija s Hajdukom, a potom bile direktan povod prosvjedu 30 tisuća ljudi na splitskoj Rivi za jednakost u hrvatskom nogometu.

Nakon što je izabrana za predsjednicu Kolinda Grabar Kitarović više nije progovorila o ovoj temi.