NA THACIJEVU INAUGURACIJU

Grabar Kitarović s otoka hitno juri u Prištinu

Bionic
Reading

Inauguracija četvrtog predsjednika Kosova Hashima Thacija bit će obavljena danas na ceremoniji na centralnom prištinskom Trgu Skenderbeg, kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati 1000 uzvanika iz regije i svijeta. Pozivu se odazvala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a trenutno se nalazi u obilasku hrvatskih otoka

Na svečanosti, zakazanoj za 11 sati, odlazeća predsjednica Atifete Jahjaga Thaciju će predati kopiju Ustava, čime će on i formalno preuzeti petogodišnji mandat predsjednika Kosova.

Jahjaga i Thaci zajedno će izvršiti smotru počasne jedinice Garde Sigurnosnih snaga Kosova, a poseban program izvest će Filharmonija Kosova.

Novi predsjednik u četvrtak je u parlamentu položio predsjedničku zakletvu.

Tom prilikom rekao je da će Kosovo nastaviti dijalog o potpunoj normalizaciji odnosa s Beogradom. Kao jedan od zadataka na mjestu predsjednika, uz očuvanje nezavisnosti i suvereniteta, Thaci je naveo transformaciju Sigurnosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Predsjednici Hrvatske i Albanije

Među pozvanima na svečanost je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a koji je naveo da neće prisustvovati inauguraciji predsjednika nepostojeće države, prenosi agencija Beta.

Dolazak na inauguraciju potvrdili su predsjednici Hrvatske i Albanije Kolinda Grabar Kitarović i Bujar Nishani, kao i albanski premijer Edi Rama te predsjednik turskog parlamenta Ismail Kahraman.

U ime SAD-a inauguraciji će prisustvovati zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske poslove Hoyt Brian Yee.

Atifete Jahjaga je na funkciji predsjednice Kosova u travnju 2011. godine zamijenila Begjeta Pacollija. Njezin izbor uslijedio je nakon što je Ustavni sud Kosova donio presudu da je Begjet Pacolli izabran na mjesto predsjednika zemlje na neustavan način. Na toj funkciji bio je dva mjeseca.

Prvi predsjednik Kosova, koje je proglasilo nezavisnost u veljači 2008. godine, bio je Fatmir Sejdiu.