Grabar Kitarović nijemcima:

'U Hrvatskoj korupcija nije toliki problem, već sporo pravosuđe'

18.02.2019 u 21:10

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je na početku svog dvodnevnog boravka u Berlinu u ponedjeljak navečer naglasila da je cilj ovog posjeta privući njemačke poduzetnike da pojačano ulažu u hrvatsko gospodarstvo

'Malo i srednje poduzetništvo je kičma njemačkog gospodarstva i ovdje želim Hrvatsku predstaviti u jednom pozitivnom svjetlu, pozvati ih da rade s Hrvatskom jer je Njemačka nama jedan od najvažnijih investicijskih, vanjskotrgovinskih i turističkih partnera', rekla je Kolinda Grabar Kitarović uoči godišnjeg prijema Udruge malih i srednjih poduzetnika na kojemu bi predsjednica u toku večeri trebala održati govor.

Grabar Kitarović je ukazala i na prigovore koje njemački poduzetnici imaju kada je u pitanju gospodarska suradnja s Hrvatskom.

'Mislim da je birokracija i administracija najveći problem i to je ono s čime se često susrećemo u Hrvatskoj. I kada pokušavam sama nešto napraviti dobijem odgovore da se to tako do sada nije radilo. Dakle, moramo se mijenjati, moramo usvajati navike iz razvijenih država iz 21. stoljeća', rekla je Grabar Kitarović.

  • +10
Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Ona je kao daljnje probleme s kojima se susreću strani poduzetnici u Hrvatskoj navela promjenjivost zakona i sporost sudstva.

'Prečesto mijenjamo zakone, administrativne propise i slično. Korupcija nije toliki problem koliko je sporost pravosuđa. Znači moramo ubrzati pravosudne postupke', rekla je hrvatska predsjednica na početku svog dvodnevnog posjeta Njemačkoj.

Na godišnjem prijemu Udruga malih i srednjih poduzetnika istaknula je kako se najvažniji planovi Hrvatske odnose na ulazak u zonu eura i u šengensku zonu kao i ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

'Ulaskom u zonu eura i u šengensku zonu kao i u OECD Hrvatska će poboljšati svoje gospodarstvo', rekla je Grabar Kitarović i zahvalila se na podršci Njemačke u nastojanjima Hrvatske u ostvarenju ciljeva.

Hrvatska predsjednica je naglasila kako je daljnji cilj povećati godišnji gospodarski rast na 5 posto.

Grabar Kitarović je istaknula kako se Hrvatska oštro protivi politici protekcionizma i da je po tom pitanju potpuno na strani Njemačke.

'Hrvatska u potpunosti podržava ovu politiku. I to ne samo na riječima nego i djelom a dobra primjer je Incijativa triju mora', rekla je Grabar Kitarović i spomenula i potrebu neovisnosti Europske unije kad je u pitanju energetika.

U tom smislu je istaknula i gradnju LNG terminala u Hrvatskoj koji će 'pridonijeti energetskoj neovisnosti' EU-a i njezinih susjeda.

Kolinda Grabar Kitarović bi u utorak trebala održati govor na sastanku predstavnika Hrvatske gospodarske komore i njemačke Udruge malih i srednjih poduzetnika a u toku dana bi se trebala susresti i s predsjednikom Bundestaga Wolfgangom Schaeubleom.

Za navečer je predviđen sastanak s predstavnicima hrvatskog iseljeništva.