Radiochirurgia Zagreb

Vlasnici klinike u kojoj je predsjednica obavila tajni pregled imaju zanimljivu prošlost, doznajte više o njima

18.02.2019 u 14:07

Bionic
Reading

Privatna klinika Radiochirurgia Zagreb, u kojoj je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak bila na pregledu, u vlasništvu je tvrtke Ray of Hope. Iza nje stoje doktor Dragan Schwarz, ujedno ravnatelj klinike, te poduzetnici Mato Ćatić i Miroslav Kovačić. Potonji je najpoznatiji javnosti jer je bio blizak suradnik Ive Sanadera, a prije šest godina i svjedočio je na suđenju bivšem premijeru u aferi Fimi media

Pokušali smo od ravnatelja Schwarza saznati više o dolasku predsjednice u njegovu kliniku, ali on nije želio ništa komentirati.

Grabar Kitarović sama je potvrdila kako je bila na pregledu u Radiochirurgiji, a ona je na glasu kao najmodernija privatna klinika u Hrvatskoj za dijagnostiku i liječenje karcinoma.

'Nažalost, imam neke genetske predispozicije. Od četvero mojih baka i djedova, troje je umrlo od karcinoma, tako da ja svake godine radim magnetsku rezonanciju dojki i unutarnjih organa', objasnila je predsjednica u ponedjeljak novinarima.

Ovo nije njezin prvi posjet klinici koja se nalazi u Svetoj Nedjelji, mjestu nedaleko od Zagreba.

Predsjednica je početkom 2017. godine s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem prisustvovala svečanom otvorenju Radiochirurgije Zagreb, a bila je i posebna gošća na božićnom domjenku u prosincu 2018. godine.

Na osnovi toga može se pretpostaviti kako je u dobrim odnosima s nekim od suvlasnika klinike. Prema podacima iz Sudskog registra, Radiochirurgia je u vlasništvu tvrtke Ray of Hope, čiji su pak vlasnici Dragan Schwarz, Mato Ćatić i Miroslav Kovačić.

Navedena trojka uložila je u kliniku oko 10 milijuna eura i to uz financijsku pomoć HBOR-a i Unicredit leasinga te jamstva HAMG-a Bicro.

Doktor Schwarz, specijalist kirurg, godinama je radio u Kliničkoj bolnici Sveti Duh (bio je 2003. pomoćnik ravnatelja). Zatim je 2004. imenovan za pomoćnika ministra znanosti dok je tu dužnost u vladi Ive Sanadera obnašao Dragan Primorac.

Drugi suvlasnik Radiochirurgije, Mato Ćatić, brat je pokojnog Bernarda Ćatića, osnivača SAP-a Hrvatske, kasnije poduzeća b4b. Tvrtku koja se bavi uvođenjem i održavanjem poslovnog softvera Ćatić je lani prodao i otad ulaže novac u druge biznise.

Treći partner u Radiochirurgiji, Miroslav Kovačić, bio je blizak suradnik bivšeg premijera Ive Sanadera. S njime se upoznao 1994., kada se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova. Kao diplomat bio je u Londonu, a čim je Sanader postao premijer, Kovačić je postao državni tajnik u Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku. Nakon ostavke Sanadera Kovačić se bacio u privatni biznis. Sa svojim dobrim prijateljem Ratkom Mačekom, bivšim Sanaderovim glasnogovornikom, osnovao je tvrtku za politički marketing i krizno komuniciranje. Firma je opstala do 2015., kada se Kovačić osamostalio.

Schwarz, Ćatić i Kovačić osnovali su kliniku Radiochirurgia 2016. i krajem te godine od Ministarstva zdravstva dobili su dozvolu za rad.

U 2017. imali su preko 3000 pacijenata. Prvu poslovnu godinu završili su s prihodom od 14,7 milijuna kuna i gubitkom od 1,7 milijuna kuna.

Klinika je najpoznatija po radiokirurškim operacijama kojima se tumori i metastaze uklanjaju najsuvremenijom tehnologijom, bez upotrebe skalpela. Od lani se na takve operacije može ići u Radiochirurgiju i s uputnicom HZZO-a.

U klinici radi gotovo 50 djelatnika, a u njoj je prošle godine posao našao jedan od najuglednijih hrvatskih neurokirurga Josip Paladino.

  • +4
Poliklinika Radiochirurgia Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL