GRČIĆU I MINISTRIMA ZVIŽDUCI

Grabar Kitarović pozvala na zajedništvo: Zatvorimo jalove povijesne prijepore!

14.09.2015 u 21:22

  • +8

Kolinda Grabar-Kitarović obišla crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Frano Ivković slavodobitnik je 300. Sinjske alke, kojom stanovnici tog kraja slave pobjedu nad turskim osvajačima davne 1715. No, iako bi alka trebala biti odmaknuta od politike, to se nije dogodilo ni ove godine. Političke poruke odaslao je alkarski vojvoda Ante Vučić, ali i pokroviteljica alke, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koju su građani oduševljeno dočekali. Zvižduka je pak bilo za ministre i potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji je bio izaslanik premijera Milanovića jer je predsjednik Vlade u zadnji tren otkazao dolazak zbog viroze

19:20 Alka je, dodala je predsjednica, poruka da hrvatski narod nikada nije vodio osvajačke ratove nego je 'junački branio svoju domovinu'. 'Alka je i poruka da nikada nismo klonuli u težnji za slobodnom državom koji smo ostvarili 1990. pod vodstvom Franje Tuđmana. Tu pobjedu okrunuli smo Olujom, koju smo nedavno proslavili veličanstvenim mimohodom i središnjom proslavom u Kninu. Ponosna sam što smo pokazali dostojanstvo pobjednika', kazala je Grabar Kitarović.

Podsjetila je i na nedavni konsenzus u Saboru oko raskidanja Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. 'Političku zrelost pokazali smo u Saboru ostvarivanjem konsenzusa u obrani nacionalnih interesa. Zajedništvo pokazujemo i u ovim trenucima čineći sve kako bismo spasili život našeg Tomislava. To je zajedništvo o kojem govorim od prvog dana, to ne znači jednoumlje. Moramo pokazati zajedništvo i jedinstvo u obrani nacionalnih interesa', poručila je predsjednica.

Jedan od nacionalnih interesa, dodala je, jest i gospodarski oporavak i zaustavljanje odumiranja Hrvatske. 'To ne možemo postići podjelom na 'mi ili oni'. Viteštvo i junaštvo alkara nam tu može biti pokazatelj. Budimo junaci i vitezovi i u obrani naših interesa. Zatvorimo jalove povijesne prijepore i utvrdimo temeljne sastavnice identiteta. Alka je jedna od njih. Neću se umoriti pružati poticaj i potporu onima koji unapređuju državu domoljubljem i znanjem', kazala je Grabar Kitarović.

'Čuvajmo Alku i čuvajmo i izgrađujmo našu jedinu domovinu Hrvatsku', zaključila je predsjednica, čiji je govor bio isprekidan pljeskom.

19:15
Slavodobitniku je čestitala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je Sinjanima zahvalila na srdačnom dočeku. 'Ne mogu riječima opisati koliko mi je zadovoljstvo biti ovdje s vama, prvi put kao predsjednica i kao pokroviteljica. Uvijek je prekrasno biti u Sinju i Centinskoj krajini', kazala je predsjednica.

Podsjetila je na 300 godina Sinjske alke, kazavši kako je Alka uvijek imala značenje za njegovanje domoljubnih vrlina, koje se nisu uvijek mogle iskazivati.

'Sada možemo slobodno izražavati domoljublje uvijek i svugdje', kazala je Grabar Kitarović.

18:50
Završio je natjecateljski dio Alke. Slavodobitnik je Frano Ivković. Pobjedu je posvetio Alkarskom društvu i nedavno preminulom sinjskom gradonačelniku Ivici Glavanu.


18:30
Atmosfera na trkalištu je vesela, no malo ozbiljnija lica mogu se vidjeti u svečanoj loži. Dio ministara povremeno se zabavlja na mobitelima, no većina ipak pomno prati Alku.

17:30
Uoči početka Alke predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je izjavu za medije kazavši kako je njena temeljna poruka danas 'zajedništvo.'

'Želim da se taj duh viteštva i junaštva koji ćemo danas osjetiti, preseli u hrvatsku politiku. Moja temeljna poruka danas je zajedništvo', kazala je Grabar Kitarović.

Novinarima se obratio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. 'Čini mi se da je Alka i glas naroda, tako da je prošle godine jedan od signala da će predsjednica pobijediti bila i reakcija publike na Alci', kazao je Karamarko.

17:00
Alkari su krenuli s trčanjem alke.

16:56
U govoru je alkarski vojvoda bio na na tragu HDZ-ovih poruka.

'Umjesto da uživamo u blagodati, živimo u razjedinjenom društvu. Zaustavimo odlazak mladih iz Hrvatske jer oni su zalog naše budućnosti. Bez nacionalne pomirbe nećemo uspjeti, odajmo počast svim žrtvama rata, ali nemojmo dijeliti žrtve', kazao je Vučić.

'Uza sve reći ćemo, mi smo generacija koja slavi 300. alku, pa podsjetimo da i nakon najmračnije noći, sviće zora', zaključio je Vučić.

16:54 Osim posebnog pozdrava Karamarku, alkarski vojvoda posebno je pozdravio i branitelje, odnosno ratne invalide. 'Ne smijemo zaboraviti i dopustiti da se umanji sve što su napravili za domovinu. Dali su nam najveći dar - slobodu i neovisnost Hrvatske', kazao je Vučić.

16:48
Uvodni govor drži alkarski vojvoda Ante Vučić. Na spomen pokroviteljice predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, građani su je pozdravili s podužim pljeskom i oduševljenjem.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministri zaradili su zvižduke, koje su dočekali kiselim izrazom lica.

Alkarski vojvoda posebno je pozdravio 'predsjednika najveće oporbene stranke' Tomislava Karamarka koji je također zaradio pljesak.

16:38
U svečanoj loži je i ministar obrane Ante Kotromanović, koji je svojedobno bio i vršitelj dužnosti alkarskog vojvode.

16:32
Uglednici su se smjestili u svečanoj loži. Na trkalištu se pojavio Časni sud, a na trkalište dolazi i povrka alkarskih momaka i alkara.

16:19
Uglednici predvođeni predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović krenuli prema trkalištu. Uz predsjednicu tu su dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac, HDZ-ovi potpredsjednici Sabora Željko Reiner i Tomislav Čuljak, te splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. Neki od ministara, poput ministra turizma Darka Lorencina, već su u svečanoj loži.

16:14
U Alkarskim dvorima izvršeno postrojavanje alkara. Povorka alkarskih momaka i alkara krenula iz Alkarskih dvora prema trkalištu.



15:59
Predsjednica Grabar Kitarović i ministri okupili su se uoči alke na prijamu su uglednike. Na prijamu je bio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Pritom je predsjednica dobila i poseban poklon Viteškog alkarskog društva. Prilikom dolaska u Alkarske dvore, Grbar Kitarović srdačno je dočekana na ulicama.

'Dobro došla, Kolinda Grabarka, čekamo te od jutra do mraka', zapjevale su žene odjevene u narodne nošnje.

Grabar-Kitarović, prenosi RTL, potom se otišla u crkvu pokloniti Gospi Sinjskoj, a ondje su joj pljeskali nekoliko minuta.

'Prekrasno je biti u Sinju. Sinj ima posebno mjesto u mome srcu, a i u cijelom državničkom i političkom putu', izjavila je Grabar-Kitarović.

15:55 Na alkarskom trkalištu i tribinama počeli su se okupljati građani. Tribine, odnosno sjedeća mjesta ove su godine povećane i mogu primiti 5150 ljudi, Odlukom Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva cijene ulaznica za ovogodišnju Alku povećane su oko 300 posto. Cijena ulaznica za najbolja sjedaća mjesta stajat će 350 kuna (do sada 150 kuna), ona nešto slabija koštat će 300 kuna (do sada 100 kuna), a najudaljenija od alkarske mete koštat će 200 kuna (do sada 80 kuna).

Rano jutros s tvrđave su se oglasile mačkule, a ulicama grada Sinja svirala se budnica. Ona je znak za okupljanje alkara i naroda.

Sinjskom alkom slavi se pobjeda nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715., kada je prema predaji 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo navalu 60.000 osmanlijskih vojnika. U puku Cetinske krajine živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku. Sinjska alka, koja se održava uz strogo propisanu opremu jahača i konja i pravila, po međunarodnim je mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Prije Alke održavaju se dvije natjecateljske probe, Bara i Čoja, koje se od Alke razlikuju po tome što se ne jašu u obveznoj bogatoj opremi.

Sinjska alka oduvijek je bila vezana uz politiku. Godinama je pokrovitelj alke bio Hrvatski sabor, no ove godine Sabor je otkazao pokroviteljstvo nakon što se doznalo da je Viteško alkarsko društvo pokroviteljstvo istovremeno zatražilo i od predsjednice Grabar Kitarović.

Upravo će ona biti najviši državni dužnosnik na današnjoj alci, nakon što je nekoliko sati uoči svečanosti dolazak zbog viroze otkazao premijer Zoran Milanović.

No, iako njega neće biti na alci će se ukazati ministri - potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, ministar turizma Darko Lorencin, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, ministar znanosti, te obrazovanja i sporta Vedran Mornar.