'ALFA-ŽENA U KAMPANJI'

Grabar Kitarović napala Vladu u razgovoru za FT

20.01.2015 u 15:07

Bionic
Reading

Izabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za Financial Times najavila je da će svoju novu ulogu iskoristiti za poticanje gospodarske reforme. No predsjedničke ovlasti, kako je i sama rekla, ograničene su - a ne zna se ni koje bi to dijelove reforme ona promovirala. Možda je najveći značaj njezine iznenađujuće pobjede u tome što mjeri raspoloženje birača uoči parlamentarnih izbora na kojima sada kao favorit slovi njezina Hrvatska demokratska zajednica, piše FT

'Mi smo sjajna zemlja, blagoslovljena mnogim prirodnim bogatstvima. Daleko smo odmakli, ali moramo u potpunosti promijeniti postojeću ekonomsku paradigmu. Poput mnogih država u EU-u, Hrvatska je snažno pogođena ekonomskom krizom, ali ono što smo učinili i ono što nismo pogoršalo je situaciju. Nezaposlenost, osobito mladih, među najvišima je u EU-u, a ipak, prošle godine nismo iskoristili EU fondove koji su na raspolaganju u Bruxellesu', rekla je Grabar Kitarović za FT-ov blog beyondbrics.

Autor Andrew MacDowall piše da njezine izjave predstavljaju izravan napad na socijaldemokratsku Vladu, s kojom će morati surađivati u mučnoj kohabitaciji. Za Josipovića navodi da je poznati i poštovani akademik i skladatelj koji je izbore izgubio u velikoj mjeri zbog povezanosti s neuspješnom Vladom premijera Zorana Milanovića, a za Grabar Kitarović da kao bivša šefica diplomacije, veleposlanica u SAD-u i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a ima značajno iskustvo u područjima predsjedničkih ovlasti.

Izabrana predsjednica jasno je, međutim, dala do znanja da će iskoristiti svoju poziciju i u unutarnjoj politici.

'Prvo i najvažnije, želim našem narodu vratiti samopouzdanje', rekla je Grabar Kitarović za beyondbrics. 'Uloga predsjednika može biti donekle ograničena Ustavom, ali mi daje veoma važnu platformu s koje mogu utjecati na stvarnu i važnu promjenu. Poručila sam u kampanji da ću neumorno raditi na tome da pomognem u rješavanju problema gospodarstva, otvaranju novih radnih mjesta i napretku zemlje; to obećanje namjeravam i ispuniti. Vjerujem da će Hrvatska za pet godina biti posve drukčija od onog što je danas i uzbuđena sam zbog takve budućnosti', kazala je novoizabrana predsjednica.

FT piše da detalji reformi još uvijek nisu jasni. Liberalizacija radnog zakonodavstva, daljnja privatizacija i rezanje birokracije mogli bi koristiti Hrvatskoj, no ni Milanovićeva Vlada, kao ni prethodne HDZ-ove, nisu imale petlje provesti nepopularne mjere. Ni HDZ se nije založio za radikalnu reformu, unatoč kritikama aktualne Vlade, navodi FT, dodajući da HDZ još nije ispekao ni ekonomski program.

'U kampanji se Grabar Kitarović prikazala kao alfa-ženka, proizvod svog zavičaja, koja može pucati i voziti traktor te kao jedna od rijetkih osoba u diplomaciji koja također može pomusti kravu - nesumnjivo dijelom u suprotnosti s donekle bljedunjavim Josipovićem, čiji je otac bio visokorangirani komunist', piše FT.

Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović vjerojatno ' je najvažniji znak povratka HDZ-a'; činilo se da njihovu kandidatkinju nisu previše pogodili korupcijski skandali iz prošlog desetljeća, čak ni kao bivšu štićenicu utamničenog bivšeg premijera Ive Sanadera (od kojega se otad snažno distancirala).

No čak i ako HDZ pobijedi na izborima, možda će imati poteškoća u formiranju vlade. Parlamentarna matematika mogla bi ujediniti fragmentirane lijeve i zelene stranke, čime bi one brojčano nadmašile konzervativce i vratile SDP na vlast, uz koaliciju koja će biti još manje sklona reformi.

Cijeli članak možete pročitati ovdje