HODOČAŠĆE U MEKU

Gotovo 1,5 milijuna muslimana na Brdu Arafat

14.10.2013 u 12:41

Bionic
Reading

Gotovo 1,5 milijuna muslimana okupilo se u ponedjeljak na brdu Arafat gdje je u tijeku godišnje hodočašće u Meku koje protječe bez izgreda, ali je broj vjernika ove godine smanjen za polovicu u odnosu na lani

Odjeveni u bijelu odjeću, vjernici su od zore počeli stizati na brdo koje se naziva i Džebal al-Rahma (Brdo milosrđa) pošto su pješice ili vozilom prešli šest kilometara udaljenosti od doline Mine gdje je hodočašće počelo u nedjelju.

Helikopteri su nadlijetali sektor, a tisuće vojnika skrbe se za mirno odvijanje hadža.

Guverner Meke, princ Hhalid al-Fajsal, predsjednik Središnjeg odbora hažda, najavio je da će gotovo 1,5 milijuna vjernika sudjelovati ove godine u hadžu. Ukupno je 1,38 milijuna hodočasnika stiglo iz inozemstva, a 117.000 vjernika iz saudijskog kraljevstva dobilo je dopuštenje sudjelovati.

Time se broj smanjio za više od 50 posto u odnosu na 2012. kada je sudjelovalo 3,2 milijuna hodočasnika. Službeni Rijad je za 20 posto smanjio broj hodočasnika iz inozemstva i za 50 posto iz Saudijske Arabije zbog opasnosti od epidemije koronavirusa MERS te zbog radova na proširenju svetih mjesta islama.

Hadž se odvija bez izgreda i nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa MERS, koji je u svijetu u smrtio 60 osoba od čega 51 u Saudijskoj Arabiji.

Na brdu Arafat, simbolu čekanja Sudnjeg dana, hodočasnici mole i traže oprost od Boga. U podne sudjeluju na zajedničkoj molitvi u džamiji Namera sagrađenoj na mjestu gdje je prorok Muhamed održao svoju zadnju propovijed prije više od 14 stoljeća.

Pri zalasku sunca vjernici se okupljaju u dolini Muzdalifa gdje prema tradiciji prikupljaju kamenčiće za ritualno kamenovanje Sotone u dolini Mine, prvog dana velikog blagdana Kurban bajrama na koji muslimani žrtvuju ovcu u spomen na žrtvu koju je morao prinijeti Ibrahim kada je htio ubiti sina po Božjem naređenju.

Hadž je najveće godišnje hodočašće i jedan od pet stupova islama koje svaki vjernik treba ispuniti barem jednom u svome životu ako za to ima sredstava.

Hadž 2013.