SINDIKATI ZAPRIJETILI VLADI

'Gospodo foteljaši, tisuće će se sliti na ulice i promijeniti vas!'

29.02.2012 u 13:53

Bionic
Reading

Pokušajem 'invazije' na Markov trg dvije hrvatske sindikalne organizacije, SSSH i NHS, izrazile su solidarnost s radnicima koji danas prosvjeduju diljem Starog kontinenta povodom Dana sindikata EU-a. Policijskom intervencijom zaustavljeni su na vrhu Radićeve ulice, odakle su sadašnjoj hrvatskoj Vladi uputili poprilično žestoke kritike

Pred 200-tinjak okupljenih prosvjednika prvi je svoje rekao šef SSSH-a Mladen Novosel, koji je naglasio da ovaj skup ide i dalje od same solidarnosti sa kolegama iz EU. 'Ovdje smo da podsjetimo aktualnu vlast na obećanja koja su prosipali pred izbore - investicije u gospodarstvo, razvijanje socijalne politike koja brine o radnicima, ali i onih 342 tisuće nezaposlenih. Umjesto toga dobivamo otkaze, povećanje cijena, povećavanje PDV-a. Sve ono što ste obećali sada namjeravate prelomiti preko leđa radnika, nezaposlenih i građanstva u cjelini. E, to vam, gospodo, nećemo dopustiti!', vikao je Novosel iz sveg glasa.

Nakon njega, iza megafona je stao i lider Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji je maltene zaprijetio 'foteljašima' s Markovog trga da nemaju pravo tražiti mir pred svojim vratima na Gornjem gradu, a građanima ne nuditi ništa osim neprestanog straha i nemira. Pozvao je Vladu da izmijeni Zakon o okupljanju na Markovu trgu i dodao da će se itekako oštro suprotstaviti svim rigidnim mjerama štednje koje se namjeravaju provoditi preko leđa radnika, uputivši ih da se ugledaju na zemlje poput Mađarske i Poljske koje su uspjele naći svoje mjesto pod suncem u EU, a da nisu pritom uništile svoje radnike.

'Gospodo, uzeli ste nam već sve što ste mogli, osim dostojanstva, a to vam nikada nećemo dati, to nam ne možete uzeti. Danas nas je tu dvjestotinjak, ali ako ne promijenite svoje politike, tisuće će se sliti na ulice i te tisuće će, gospodo foteljaši, promijeniti vas', zaključio je Krešimir Sever skup u Radićevoj.

Okupljeni su se nakon polusatnog prosvjeda pod budnim okom policijskih službenika, koji su ih kordonom zaustavili pred Kamenitim vratima, uz zviždaljke, zastave i ostala sindikalna obilježja bez incidenata spustili nazad niz Radićevu i razišli.

Sindikati ustali protiv mjera štednje Vlade