ekološka katastrofa

Gorivo koje se izlilo u ruskom Arktiku stiglo do obližnjeg jezera

09.06.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Gorivo koje je procurilo u ruskom dijelu Arktičkog kruga stiglo je do jezera iz kojeg rijeka teče sjeverno prema oceanu, objavio je u utorak tamošnji dužnosnik

Spremnik goriva elektrane u blizini sibirskog grada Noriljska prošli se petak urušio, nakon čega se više od 21 tisuće tona dizelskog goriva izlilo u rijeke i tlo.

Greenpeace je taj incident usporedio s izlijevanjem nafte tvrtke Exxon Valdez u blizini Aljaske 1989. godine, što se smatra jednom od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti.

Vlasti pokušavaju počistiti i zadržati širenje goriva koje je stiglo do jezera Pjasino, udaljenom oko 20 kilometara od Noriljska.

'Gorivo je ušlo u jezero Pjasino', objavio je Aleksander Uss, guverner regije Krasnojarsk. 'Sada je važno spriječiti da uđe u rijeku Pjasina koja teče prema sjeveru. To bi trebalo biti moguće', dodao je.

Jezero Pjasino dugo je oko 70 kilometara, a iz njega do Karskog mora, dijela Arktičkog oceana, teče rijeka Pjasina.

'To bi imalo negativan utjecaj na zalihe vode, na životinje koje ju piju i na biljke koje rastu na obali rijeke', rekao je Vasilj Jablokov, čelnik Greenpeacea za klimatska pitanja u Rusiji.

Noriljsk, zabačeni grad s oko 180 tisuća stanovnika, nalazi se u Arktičkom krugu i izgrađen je oko tvrtke Norilsk Nickel, vodećeg svjetskog proizvođača nikla i paladija.

Uss je naglasio da je ova katastrofa najgora te vrste na Arktiku i u modernoj ruskoj povijesti te je istaknuo da se mora istražiti zašto je toj tvrtki trebalo dva dana da izvijesti vlasti o nesreći i u početku da pogrešno objašnjenje.

Grad Noriljsk je obećao pokriti troškove čišćenja te je objavio da se vjeruje da je nesreću uzrokovalo odmrzavanje permafrosta koje je urušilo temelje spremnika goriva.

Predsjednik Vladimir Putin prošli je tjedan proglasio izvanredno stanje u toj regiji te je kritizirao lokalne vlasti zbog lošeg upravljanja incidentom.