ekološki incident

Putin proglasio izvanredno stanje nakon izlijevanja nafte u sibirsku rijeku

04.06.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je izvanredno stanje nakon što se 20 tisuća tona nafte u ekološkom incidentu izlilo u rijeku koja se nalazi u Arktičkom krugu

Spremnik goriva elektrane blizu sibirskog grada Noriljska urušio se prošli petak, nakon čega se više od 20 tisuća tona nafte izlilo u rijeku, prenosi BBC. Predsjednik Putin bio je bijesan nakon što je saznao da su vladini dužnosnici saznali za nesreću tek dva dana nakon što se dogodila. Elektranom upravlja tvrtka kćer Norilsk Nickela, vodeće svjetske kompanije u proizvodnji nikla i paladija. Putin je na video konferenciji u srijedu oštro kritizirao čelnika kompanije zbog zakašnjelog odgovora. "Zašto su vladine agencije saznale za to dva dana nakon događaja", upitao je Sergeja Lipina, čelnika tvrtke koja upravlja elektranom.

"Hoćemo li saznati za izvanredne situacije putem društvenih mreža?", upitao je Putin. Guverner pokrajine, u kojoj je smještena elektrana, ranije je rekao Putinu da je saznao za nesreću u nedjelju nakon što su se "alarmirajuće informacije pojavile na društvenim mrežama". Radi se o kontaminiranom području površine od 350 četvornih kilometara, objavili su državni mediji. Putin je naredio pokretanje istrage o nesreći, a menadžer elektrane je zatvoren. Norilsk Nickel je priopćenjem poručio da je incident prijavljen na "pravovremen i ispravan" način.

Do nesreće je došlo kada su potporni temelji spremnika počeli propadati. Spremnik je izgrađen na permafrostu, stalno zamrznutom tlu, koji se topi zbog klimatskih promjena. Nafta je dospjela u 12 kilometara udaljenu rijeku Ambarnaju, čiji su dijelovi grimizne boje. Zbog uvođenja izvanrednog stanja dodatne će snage biti poslane u područje kako bi pomogle u operacijama čišćenja. Vjeruje se da je riječ o drugoj najvećoj nesreći u modernoj ruskoj povijesti, što se tiče količine za prirodu štetnog materijala, kazao je ekspert Svjetskog fonda za prirodu agenciji AFP. Ovo nije prva nesreća na postrojenjima Norilsk Nickela. Ta je kompanija priznala 2016. da je zbog nesreće u jednom od postrojenja rijeka postala crvena.