korona u hrvatskoj

Goranka Petrović: Do kraja tjedna očekujemo porast broja novooboljelih do oko dvije tisuće dnevno

19.10.2020 u 08:26

Bionic
Reading

Goranka Petrović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji U mreži Prvog je rekla kako se očekuje i ovaj tjedan rast broja novooboljelih, ali se nada da će dosljednom primjenom mjera koje su donesene, ali i onih koje će tek biti, ipak zaustaviti daljnji porast oboljelih.

Broj zaraženih u Hrvatskoj i Europi zabrinjavajuće raste, a virus se probio u zdravstveni sustav. Prema dramatičnim najavama, već krajem ovoga mjeseca mogao bi se dogoditi slom zdravstva.

'Do kraja tjedna broj novooboljelih bi mogao biti oko dvije tisuće dnevno. Virus je uspostavljen i njegova cirkulacija je široka te ovim putem još jednom pozivam građane da ozbiljno shvate situaciju i da se drže mjera', naglasila je u razgovoru za HRT.

Ozren Polašek, profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, istaknuo je kako smo proljetos imali manji broj zaraženih, ali je bila veća smrtnost.

'Intenzitet ovog broja zaraženih nas je iznenadio, posebno kada pogledamo zemlje u okruženju koje bilježe prilično velike brojke slučajeva oboljelih, rekao je i dodao kako smo mi tijekom ljeta imali dva do tri puta manju stopu smrtnosti. Upravo stoga su se ljudi počeli manje pridržavati mjera i to je rezultat brojki koje imamo ovih dana', kazao je Polašek.