ivica lukšić

Koordinator covid bolnice: Vrijeme je da se svi uozbiljimo kako bismo preživjeli zimu

  • Autor: V.Mo.
  • Zadnja izmjena 18.10.2020 17:30
  • Objavljeno 18.10.2020 u 16:54
Ivica Lukšić

Ivica Lukšić

Izvor: Screenshot / Autor: N1 televizija

Koordinator bolničkog liječenja oboljelih od covida-19 Ivica Lukšić komentirao je za Točku na tjedan N1 televizije ima li država plan kako obraniti bolnice, nakon što je koronavirus prodro u mnoge hrvatske bolnice i staračke domove

Lukšić je, kao i mnogi domaći stručnjaci, naglasio potrebu generacijske solidarnosti.

"Mladi su svjesni da je bolest za njih manje opasna, ali oni svojim ponašanjem mogu ugroziti ukućane i starije. Možda su opasnija njihova druženja u obiteljskim okruženjima, nego među vršnjacima", rekao je Lukšić. Smatra kako situacija u Hrvatskoj nije tako dramatična u smislu da bi zdravstveni sustav bio pred pucanjem jer je, kaže, mobiliziran na vrijeme. No, s porastom broja novih slučajeva i proboja koronavirusa u bolnice "važno je da se uozbiljimo svi". Potrebno je, kaže, sačuvati bolnički sustav kako bi mogao zbrinuti sve građane i bolesnike.

Govorio je i o iscrpljenosti medicinskih sestara i liječnika.

"Ova kriza ne pogađa sve jednako, neke ustanove, liječnici i medicinske sestre opterećeni su više. Ograničeni su nam ljudski resursi, kao i u svakoj zemlji. U krizu smo kao zdravstveni sustav ušli s puno problema. Naš je zaostao u reorganizaciji i ušao s brojnim problemima otprije. Ministarstvo čini sve da se situacija optimizira. Pojedini će dijelovi sustava biti prenapregnuti", rekao je Lukšić dodajući kako se čini sve da nitko kome treba zdravstvena skrb ne ostane zakinut, pogotovo onkološki i kronični bolesnici. Problem vidi u tome što su preventivni pregledi usporeni.

"Zdravstveni resursi su nam ograničeni, ljudi nemamo. Sustav čuvamo za sve građane, ne samo za covid bolesnike. Dio koji nije važan odgađa se za neko drugo vrijeme", kazao je Lukšić.

Apelirao je na građane Hrvatske rekavši da je "vrijeme da se svi uozbiljimo kako bismo preživjeli zimu".

"Ako ne sačuvamo zdravstveni sustav, ugrožavamo sve naše građane kojima zdravstveni sustav treba", zaključio je Lukšić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!