PREMOĆNA POBJEDA

Goran Habuš novi gradonačelnik Varaždina

30.10.2011 u 20:15

Bionic
Reading

Goran Habuš, kandidat Kukuriku koalicije, bit će novi varaždinski gradonačelnik. Od 14.580 birača koji su danas izašli na ponovljene prijevremene izbore u Varaždinu, što je solidni odaziv od 35 posto, Habuš je dobio 10.213 glasova ili 70,05 posto, dok je nezavisni kandidat Zlatko Horvat dobio 4.066 glasova ili 27,89 posto

Navedeni podaci su službeni, ali ne i konačni, budući da je počeo rok od 48 sati za podnošenje prigovora, pojasnio je Alan Pretković, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva.

'Izbori su protekli bez remećenja izborne šutnje, odnosno bez incidenata. Stoga se zahvaljujem građanima Varaždina koji su povrdili očekivanja te izašli na izbore, kao i kandidatima na sudjelovanju te korektnoj kampanji. Nadam se da nije preuranjeno čestitiati Habušu na pobjedi', rekao je Pretković.

Iako su Habuševu pobjedu predviđale stranačke ankete koje su provedene prije održavanja prijevremenih izbora u Varaždinu, ni jedna od njih nije pokazivala tako premoćnu pobjedu, niti se to očekivalo prije mjesec ili dva.

Naime, njegov protukandidat Horvat uspio je pridobiti kao kandidate za svoje zamjenike u poslovnom smislu poznatije i iskusnije osobe. Uz to, Habuš je predsjednik varaždinskog HNS-a čiji su članovi, doduše sada već bivši, također sudjelovali u donošenju nekih odluka koje su pod povećalom DORH-a, kao što je to slučaj sa zamjenom zemljišta između Grada Varaždina i komunalnog poduzeća Parkovi u vezi kojeg je prije tri dana u podignuta optužnica protiv donedavnog gradonačelnika Ivana Čehoka te bivšeg direktora Miljenka Ptičeka.

Međutim, očito su birači na izborima honorirali 'diferencijaciju' koja je prije dvije godine provedena unutar varaždinskog HNS-a na čije je čelo izabran upravo Habuš, dok je njezin utemeljitelj i dugogodišnji predsjednik Horvat izašao iz stranke.

Ubrzo nakon toga počinju se sve više otvarati afere u gradskim poduzećima i Gradu Varaždinu, koje su vjerojatno presudno utjecale na rezultate prijevremenih izbora do kojih je došlo zbog Čehokove ostavke izazvane jednom od istraga.

Osim afera vezanih uz poslovanje gradskih poduzeća i Grada Varaždina, na rezultate izbora za varaždinskoga gradonačelnika veliki je utjecaj imala nesumnjivo predizborna kampanja Kukuriku koalicije koja se poklopila s varaždinskih izborima. Nasuprot tome, Horvat nije mogao računati na potporu niti jedne stranke, izuzev HDZ-a koji prolazi teške trenutke zbog afere crnih fondova.