IMENOVANJA U ZG HOLDINGU

Gong: Tomašević iznevjerio predizborna obećanja o zapošljavanju

16.06.2021 u 10:49

Bionic
Reading

Udruga Gong u srijedu je ustvrdila da je novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iznevjerio predizborna obećanja imenovanjima u Upravu Zagrebačkog holdinga bez natječaja

Imenovanja bez natječaja nisu put koji su građani na izborima odabrali želeći promjenu u upravljanju Zagrebom iako je nesporno da su Grad i Holding u golemim dugovima i da je nužno djelovati što hitrije, poručuje Gong u priopćenju.

Smatraju da se Tomašević trebao držati obećanja i standarda najavljenih u izbornom programu ako zaista želi promijeniti model upravljanja Zagrebom i nakon dvadeset godina vladavine Milana Bandića prekinuti s praksom netransparentnog zapošljavanja.

Novi model upravljanja Zagrebom, kakav je najavljivala platforma Možemo!, izrijekom je navodio odabir članova uprave Holdinga (i ostalih gradskih poduzeća) kroz javne natječaje i to uz obaveznu objavu programa. To je za sada izostalo, a natječajima će se Uprava i Nadzorni odbor samo dopunjavati.

Gong godinama zagovara obavezne javne natječaje prilikom izbora čelnika u javnim i gradskim poduzećima, uz pridržavanje načela stručnosti.

  • +6
Gradonačelnik Tomašević obišao početak radova na Domovinskom mostu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Preporuka proizašla iz Gongova istraživanja o zarobljenosti države na lokalnom nivou “Naša zarobljena mista” upravo je inzistiranje na imenovanjima temeljem natječaja, a ne dekretom.

Smatramo da postoji veliki korupcijski rizik tamo gdje javna poduzeća raspolažu s velikim budžetima i imaju veliki broj zaposlenih, ističe Gong.