KRIVOTVORENJE SLUŽBENIH ISPRAVA?

Gong kazneno prijavio nepoznatog počinitelja u Vladi

07.06.2016 u 13:53

Bionic
Reading

Zbog sumnje u krivotvorenje službenih isprava, Gong je danas DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a od Povjerenice za informiranje je zatražio pokretanje inspekcijskog nadzora nad Vladom

'Netko se u Vladi možda službenim ispravama evidentiranja ulazaka i izlazaka iz Vlade pa je Gong DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog sumnje u krivotvorenje službenih isprava, a od Povjerenice za informiranje zatražio pokretanje inspekcijskog nadzora nad Vladom', objavili su iz te organizacije civilnog društva na Facebooku.

Je li nepoznat netko u Vladi krivotvorio službene isprave i zašto, podsjetimo, zapitali su se u Gongu nakon što su im iz Vlade, a nakon što ih je na odgovor natjerao Ustavni sud, nakon pet godina odgovorili da je 'uvidom u sustav evidencije ulazaka osoba u zgradu Vlade Republike Hrvatske utvrđeno da 4. kolovoza 2007. nije evidentiran ulazak bilo koje osobe kao posjetitelja, u zgradu Vlade Republike Hrvatske'.

Odgovor na pitanje tko je sve bio na sastanku u Vladi 4. kolovoza 2007. važan je jer je tada u Banskim dvorima navodno održan sporni sastanak tadašnjeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera s predsjednikom Uprave mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem i Josipom Petrovićem, bivšim članom Uprave Ine, a danas lobistom MOL-a. Naime, u sudskom postupku koji se vodio protiv Sanadera u slučaju Ina - MOL Robert Ježić navodio je da je na tom spornom sastanku dogovoreno navodno podmićivanje Sanadera u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj kompaniji.

'Uvidom u sustav evidencije ulazaka osoba u zgradu Vlade Republike Hrvatske utvrđeno je da na dan 4. kolovoza 2007. nije evidentiran ulazak bilo koje osobe, kao posjetitelja, u zgradu Vlade Republike Hrvatske. U privitku dopisa dostavljamo vam traženu presliku te skrećemo pozornost na to da se oznaka #Error ispisuje u slučaju kad na traženi datum nema zapisa', odgovorila je Vladina povjerenica za informiranje Gongu.

Nakon ovakvog odgovora iz Gonga su najavili da će, što su danas i učinili, 'zbog sumnjivih okolnosti u kojima nastaje i čuva se evidencija ulazaka i izlazaka iz zgrade Vlade, od povjerenice za informiranje zatražiti pokretanje inspekcijskog nadzora nad Vladom te podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog krivotvorenja službene isprave'.

U međuvremenu, dok čekamo odgovore iz Vlade na službeni upit tportala u vezi okolnosti #Errora, valja podsjetiti kako je RTL otkrio da je Jozo Petrović čak 38 puta posjetio Ivu Sanadera u Vladi u razdoblju od 1. siječnja 2007. do 1. srpnja 2009. kada je Sanader podnio ostavku što, kako ističu, potvrđuje informacije da je Petrović bio osoba od najvećeg povjerenja Ive Sanadera, isto kao što je i osoba od povjerenja Tomislava Karamarka