sastanak u brdu kod kranja

Golob: Arbitraža je činjenica i od toga ne odustajemo; Plenković: Tužba slovenskih ribara neće uspjeti

28.03.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Slovenski i hrvatski premijeri Robert Golob i Andrej Plenković sastali su se u utorak u Brdu kod Kranja. Nakon uvodnih izjava, odgovarali su na pitanja

Novinare je zanimalo što se radi po pitanju tužbe koju su slovenski ribari podnijeli protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog kazni koje im hrvatska policija ispisuje tijekom ribarenja u Piranskom zaljevu.

'Što se tiče arbitraže, stajališta država su jasna. Za Sloveniju je arbitraža činjenica i od toga ne odustajemo. Što se tiče položaja ribara, Slovenija je obavezna u skladu sa zakonima pomagati ribarima, a s druge strane mora ne provoditi neke postupke. Ne možemo raditi izvan zakona, a tužba je privatna i o tome nismo razgovarali', rekao je slovenski premijer Robert Golob, prenosi N1.

  • +13
Andrej Plenković i Robert Golob u Brdu kod Kranja Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković dao je svoje viđenje problema:

'U pitanju razgraničenja Hrvatske i Slovenije strateške postavke se ne mijenjaju. Mi smo spremni riješiti pitanje granice i na moru na zadovoljstvo obje države, a što se tiče ribara i tužbe, ne vidimo velike šanse za uspjeh te tužbe. Želimo predložiti rješenje koje bi pragmatično rasteretilo ribare prekršajnih kazni koje ih opterećuju. Obje vlade pokrivaju troškove odvjetnika u tim procesima', odgovorio je Plenković.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić