VLADA PREDLOŽILA IZMJENE ZAKONA

Golf više nije od posebnog interesa za državu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2010 16:59
  • Objavljeno 15.04.2010 u 16:47
STJEPAN MESIĆ GOLF SAVUDRIJA

STJEPAN MESIĆ GOLF SAVUDRIJA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Šebelić

Izmjenama Zakona o golfu predlaže se brisati određenje da su igrališta za golf od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a postupak izvlaštenja više neće biti moguć kroz ovaj zakon već će se isti provoditi sukladno Zakonu o izvlaštenju, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prijedlog izmjena uputila u saborsku proceduru

Nema više posebnog interesa Republike Hrvatske, nema ni izvlaštenja kroz ovaj zakon, nego ćemo omogućiti, nadam se bržim postupkom, da taj postupak (izvlaštenja ) bude i dalje dopušten za golf igrališta, ali u okviru postojeće procedure, kazao je ministar turizma Damir Bajs.

Naime, izmjenama bi se omogućilo da korisnik izvlaštenja, ako postoje razlozi koji opravdavaju potrebu hitnog stupanja u posjed prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, podnese zahtjev za stupanje u posjed nadležnom uredu državne uprave u županiji, odnosno Gradu Zagrebu. Taj bi mu se zahtjev odobrio ako podnese dokaz da je prijašnjem vlasniku na ime naknade dana druga odgovarajuća nekretnina ili mu je plaćena naknada.

Izmjenama se briše i odredba o donjoj granici površine golf igrališta od 85 hektara, te definira da igralište za golf mora imati najmanje 9 rupa. Precizira se i odredba o gustoći izgrađenosti građevina tako da one ne smiju zauzimati više od 25 posto od ukupne tlocrtne površine na kojoj se planira gradnja ugostiteljsko-turističkih građevina namijenjenih smještaju.

Hrvatska ima 89 igrališta za golf u prostornim planovima, a tek tri-četiri izgrađena, kazao je Bajs. Navodi, s druge strane, kako je u Europi oko 6400 takvih igrališta. U Engleskoj ih je 1910, Njemačkoj oko 800, Austriji 160, Španjolskoj gotovo 300, kazao je Bajs ističući značaj golfa za turizam.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog zakon kojim bi se potvrdio Sporazum između hrvatske Vlade, Vlade BiH i Vlade Federacije BiH o izmjeni sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi