LAVLJA GRIVA

Golema meduza opekla stotinjak ljudi

23.07.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Velika mrtva meduza u srijedu je na plaži Wallis Sands u New Hampshireu opekla stotinjak ljudi, a mnogi su završili u bolnici

Hitne službe zaprimile su pozive s popularne plaže oko 14 sati. Petero djece prevezeno je u bolnicu Portsmoth Regional Hospital zbog straha da bi ubodi mogli izazvati alergijske reakcije.

Policija je ogradila prostor na plaži kako bi hitne službe slobodnije pružale pomoć žrtvama, a spasioci su zamolili kupače da taj dan više ne ulaze u more.

Upravitelj državnog parka Wallis Sands, Ken Loughlin, rekao je da su spasitelji primijetili meduzu veličine pladnja za serviranje purana tešku oko 25 kilograma.

Kada su je spasioci pokušali izvući iz oceana, ona se u vodi raspala. Međutim, opasni pipci životinje opremljeni otrovnim bičevima raširili su se plažom.

Loughlin kaže da su brojna djeca nedugo potom počela bježati iz vode vrišteći. Iako radi u parku već 30 godina, Laughlin ističe da još nikada nije vidio sličan prizor.

Akvarist iz Seacoast Science Centera Robert Royer smatra da se najvjerojatnije radi o lavljoj grivi (Cyanea capillata), najvećoj vrsti meduze na svijetu, koja može narasti do dva metra i imati pipke duge 36 metara. Svaki pipak naoružan je tisućama žarnih stanica nematocista koje se aktiviraju dodirom. Kada ih meduza raširi, pipci oblikuju mrežu kroz koju se mogu provući tek najsitnije životinjice.

Lavlje grive rijetko se približavaju obalama. Moguće je da su ovu nanijeli valovi i morske struje.