dječja kirurgija

Inovacija u KBC Rijeka: Printanjem umjetne kože na ranu izliječili opekline kod troje djece

30.03.2023 u 07:50

Bionic
Reading

Klinika za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka među prvim je klinikama u Hrvatskoj koje su u liječenju opeklina koristile uređaj za proizvodnju privremene sintetske kože

Prijenosni elektrorotirajući sistem ovog uređaja printa nanovlaknasti matriks direktno na ranu, bez kontakta, a sam zahvat je potpuno bezbolan te se može i kod najmanjih pacijenata izvoditi bez anestezije. Zahvat traje najviše pet minuta te je dosad izveden na troje djece, a primjena ove metode nema ograničenja u površini koja se može tretirati i pogodna je i za dublje opekline, piše Novi list.

Velika prednost ove metode je što se ona radi u potpunosti 'in situ' To znači da se tzv. zaštitna koža posebnim uređajem printa direktno na ozlijeđeno područje. Stvara se poluprozirni sloj koji djeluje zaštitno i stvara povoljne uvjete za prirodnu regeneraciju tkiva ispod ovog sloja. S obzirom na to da su opekline, nažalost, čest razlog dolaska malih pacijenata u hitnu ambulantu Klinike za dječju kirurgiju, u kratkom razdoblju već su tri pacijenta izliječena matriks metodom sa zasad izvrsnim kratkoročnim rezultatima, kazala je doc. dr. Ana Bosak Veršić.

Prema njezinim riječima, s obzirom na to da je metoda još u začecima, još uvijek nisu poznati točni statistički podaci o uspješnosti metode, no objavljeni članci donose potvrde o dobrim rezultatima i brzom cijeljenju s izvrsnim ranim kozmetskim ishodom.

Navela je da je za konačne zaključke potrebno pričekati još neki vremenski period i da je metodu moguće koristiti za sve opekline parcijalne i pune debljine kože odnosno zasigurno za opekline I i IIa i IIb stupnja.