hrt otvoreno

Godina dana nakon potresa nema obnove na Baniji: 'Zidana konstrukcija se treba graditi 6 do 7 mjeseci'

08.12.2021 u 23:09

Bionic
Reading

Hoće li projekt tipskih kuća napokon pokrenuti proces obnove potresom stradalih područja, kome prvo počinje gradnja i što je za nju potrebno u Otvorenom odgovorali su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić te Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

- Teško se živi u Glini. Napravljeno je oko 40 kuća, a nijedna od države. Napravljene su od privatnih donacija, bilo da se radi o drvenim montažnim kućama ili kupljenim kućama sa zelenim naljepnicama. Ono što nije odradila država napravili su mali ljudi, kazala je Branka Bakšić Mitić za HRT.

Naglasila je kako je svakodnevno zovu ljudi kojima se smrzava voda u kontejnerima, kojima je hladno i grijalice im moraju raditi cijelu noć. Ima ljudi, dodala je koji ne žele ostaviti stoku i otići u hotel, tu je problem.

Odgovarajući na pitanje zašto se trebalo čekati godinu dana da se vide tipske kuće ministar Darko Horvat kazao je kako se stalno potencira status da obnove nema.

- U prilogu ste mogli vidjeti da obnove ima. Da bi mogla biti intenzivnija - uvijek je moguće. Ali se na mogu priznati termin 'masovne obnove' - takvu obnovu niti pripremamo niti organiziramo. Nije bilo niti masovnog rušenja, bilo je pomno planiranog i organiziranog uklanjanja objekata koji su prijetili sigunosti. Uklonjeno je gotovo 500 takvih objekata i još 100 je u pripremi. Pripremljeni su elaborati struke, sustav gdje su oni pohranjeni - tako da bi se mogla provesti kontrola provedbe obnove te gdje je utrošen sav novac, rekao je.

Gordan Hanžek predstavio je tipske zamjenske kuće. Moći će se birati dva modela - urbani ili tradicionalni koji će se graditi prema šest tehnoloških rješenja. Naglasio je problem nedostatka građevinskih radnika, kako u Hrvatskoj, tako i u EU-u te naveo podatak da u građevini u Hrvatskoj radi 27 tisuća stranaca.

- Pitanje je kako to kvalitetno organizirati, a s druge strane - našim građevinskim tvrtkama koje izvoze otvaramo mogućnosti, rekao je. Dodao je kako se radi o novoj tehnologiji. Kuće kolokvijalno zovemo montažne i zidane, a sve te kuće imaju istu kvalitetu. Ovisno o tehnologiji ovisit će i vrijeme izgradnje. Dva mjeseca će trajati rušenje objekta, priprema terena i izrada temelja. Za montažnu kuću 'marles' imamo pet ponuditelja iz Hrvatske i izvan Hrvatske - takva bi kuća bila gotova za mjesec dana nakon izgradnje temelja.

Tipske kuće Izvor: Screenshot / Autor: screenshot RTL

- Zidana konstrukcija se treba graditi 6 do 7 mjeseci. Naravno da zima nije povoljna, ali ovisno o tehnologiji useljiva je nakon 3 mjeseca te 8 - 9 mjeseci, kazao je Hanžek. Napomenuo je da se možda moglo brže reagirati kod izmjene Zakona o obnovi. Izmjena je na snagu stupila 1. prosinca i sukladno njemu izmijenjen je Pravilnik o provedbi javne nabave. Za 30 kuća postupak bi trebao trajati tri mjeseca - i sad je to svedeno na 5 tjedana (2 tjedna za javnu nabavu, tjedan za donošenje odluke i postupak, osam dana za žalbeni postupak, još tjedan dana za potpisivanje ugovora), naglasio je.

U međuvremenu, svaki korisnik koji je dobio Odluku o izgradnji kuće dobit će katalog s modelima i dostupnim tehnologijama. Potpisuje se ugovor i počinju radovi, dodao je Hanžek. Naglasio je kako su za gradnju dobili ponude od 56 različitih tvrtki. 

- Mislim da reportaže puno pomažu ljudima u privremenim smještajima, cinično je odgovorio Viktor Gotovac te dodao: Puno je podataka, podaci su važni ali ne nakon gotovo dvije godine od potresa u Zagrebu i godine dana nakon potresa na Banovini". Za neke ljude riječ 'obnova' znači 'obmana' jer nisu u svojem prostoru i na toplom. Napomenuo je kako je u Zagrebu situacija bitno lošija, jer se tamo ne mogu graditi tipske kuće. Izrazio je bojazan da se Zagreb obnovom neće učiniti boljim, nego da će se samo malo popraviti postojeće stanje. Vrijeme se moglo iskoristiti barem da se do stanova dovede grijanje ili voda, smatra.