ZA ZELENI GRAD

U Zagrebu počinje energetska obnova 40 posto javne rasvjete

09.11.2021 u 17:05

Bionic
Reading

Grad Zagreb pokreće pionirski projekt rekonstrukciju oko 40 posto javne rasvjete, čime se planira ostvariti ušteda u potrošnji električne energije i smanjiti emisija ugljikova dioksida

Riječ je o investiciji većoj od 318 milijuna kuna koja će se realizirati zahvaljujući EU-ovu programu ELENA i projektu RePubLEEc, priopćeno je u utorak iz Gradske uprave.

Projektom će se povećati energetska učinkovitost javne rasvjete i smanjiti utjecaj na klimu, a njegova provedba ne ide u novo zaduživanje Zagreba.

Naime, projekcije govore da će se rekonstrukcijom oko 40 posto rasvjetnih tijela, po modelu ugovora o energetskom učinku, ostvariti uštede energije za oko 75 posto, odnosno oko 21 GWh godišnje. Rezultat će biti i smanjenje emisija ugljikova dioksida za oko 5000 tona na godišnjoj razini.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj konferenciji za novinare objasnio je da je u prošlom sazivu Skupštine rapisana javna nabava za taj projekt, tako da privatni partner (ESCO tvrtka ili društvo posebne namjene) samostalno projektira, financira i izvodi radove te jamči ostvarivanje ugovorenih standarda (funkcionalnost, rasvijetljenost i energetske uštede).

Ugovor o energetskom učinku sklapa se na 17 godina od čega su dvije predviđene za projektiranje i izvođenje radova, a petnaest godina za pružanje usluge rasvjetljavanja.

Grad za realizaciju projekta neće morati povećati rashode

Na temelju ušteda u troškovima električne energije isplatit će se cjelokupno ulaganje, odnosno Grad za realizaciju projekta neće morati planirati povećanje rashodovne strane proračuna.

Iz Gradske uprave ističu da takvi ugovori jamče provedbu i štite javni novac, jer u slučaju neostvarivanja ugovorenih standarda ugovorena naknada privatnoj tvrtki automatski se smanjuje.

Uvest će se i Upravljačko-nadzorni centar sustava javne rasvjete tako da će Grad imati mogućnost upravljanja i nadzora svih svjetiljki u realnom vremenu.

Svaka svjetiljka u obuhvatu će imati predviđeno mjesto za prihvat različitih senzora (mjerenje buke, temperature zraka, vlage, protoka vozila, prisutnosti, rasvijetljenosti, nadzor punionica el. vozila, komunikacijskih antena i sl.).

Gradonačelnik je istaknuo da je provedba projekta "dobra za proračun, nije novo kreditno zaduženje, a u isto vrijeme dobivamo energetski učinkovitiju javnu rasvjetu, bolju što se tiče svjetlosnog onečišćenja i nekih drugih ekoloških kriterija".

Tomašević će sutra u Glasgowu na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) sudjelovati na panelu gradonačelnika o europskoj zelenoj tranziciji u gradovima, odnosno načinima kako smanjiti emisiju stakleničkih plinova i prilagoditi gradove za klimatske promjene.