SRPSKI AUTOGENOCID

Gnjevni Šeparović: Tužba je kastrirana!

Zvonimir Šeparović

Zvonimir Šeparović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Knjiga 'Hrvatska tužba protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) pred međunarodnim sudom pravde u Haagu' predsjednika Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimira Šeparovića, nastala na temelju istoimene njegove tužbe tom sudu iz 1999. u vrijeme dok je bio hrvatski ministar pravosuđa, predstavljena je sinoć u Splitu. Šeparović se iz splitskog studija uključio u sinoćnju HTV-ovu emisiju Fokus koja je upravo tematizirala hrvatsku, ali i srpsku tužbu zbog genocida, gdje je spočitnuo pravnoj zastupnici Vlade RH Vesni Crnić Grotić kako su smanjili šanse hrvatskoj tužbi protiv Srbije izbacivši iz optužnice njegovu tezu prema kojoj su Srbi u Hrvatskoj sami nad sobom izveli genocid, tzv. autogenocid

Gospođa Crnić Grotić kratko mu je odgovorila da su procijenili, uzevši u obzir dosadašnju međunarodnu pravnu praksu, da bi teza o autogenocidu bila teško ili nikako dokaziva.

Naime, u originalnoj Šeparovićevoj tužbi iz 1999. je stajalo da je SR Jugoslavija izvela genocid nad krajiškim Srbima.

Stručnjaci koji su kasnije popravljali tužbu povukli su tu tvrdnju, no srpska strana je to iskoristili optuživši hrvatsku stranu da su Hrvati sami konstatirali da je nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid.

Šeparović je na splitskom predstavljanju knjige, ali i u HTV-ovoj emisiji najavio utemeljenje Hrvatskog nacionalnog etičkog suda koji će, kako je rekao, biti usmjeren protiv izdajnika hrvatskih nacionalnih interesa.

Govoreći o tužbi koju je podnio 1999., Šeparović je kazao da je njeno podnošenje bilo odobreno na sjednici VONS-a, da ju je podržao tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, ali joj se usprotivio Mate Granić
'To je bio zadnji trenutak za podnošenje te tužbe jer je ubrzo došla trećesiječanjska vlast i sigurno je da ona ne bi odobrila takvu tužbu i do nje onda nikada ne bi ni došlo', ustvrdio je Šeparović.

Rekao je kako je njegova tužba 'doživjela kastraciju: uklonjena je tužba protiv Crne Gore i maknut je dio da je Srbija izvršila iseljavanje Srba iz Hrvatske'.

'Genocid se može izvršiti i prema vlastitom narodu i u našoj tužbi, koju sam ja podnio 1999., tužili smo Srbiju da je planirano, nasilno - a dokaz je naredba Mile Martića - izvršila iseljavanje državljana Hrvatske iz tzv. Krajine u Bosnu, Srbiju i na Kosovo. To je u sadašnjoj tužbi otpalo, tako što su Ivan Šimonović i Ivo Josipović, koji su kao stručnjaci radili za Račanova vremena, uklonili taj dio', kazao je Šeparović.

Rekao je i da je 'suludo' izostavljanje dijela tužbe protiv Crne Gore jer njene snage su opljačkale Dubrovnik, a Crna Gora je 'bila 'drugo oko u glavi''. Dodao je kako su neistinite izjave bivšega predsjednika RH Stjepana Mesića da Crna Gora i Hrvatska nisu nikada međusobno ratovale.

'Prijedlozi za povlačenje ove tužbe su zločin izdaje', smatra Šeparović, koji se nada da će hrvatska tužba u Haagu biti prihvaćena.

'Najgora varijanta je da se naša tužba odbije, ako se to dogodi to će biti zato što je izvršena izdaja jer je monstruozno da zemlja koja je podnijela tužbu, odnosno njeni čelnici, osporavaju tužbu i kažu da ona nije neophodna', rekao je. Drži da će 'na njih onda pasti krivnja' ako se tužba odbije.

'Jedna skupina građana, koja vodi brigu o Hrvatskoj, odlučila je, a i ja s njima, utemeljiti Hrvatski nacionalni etički sud, koji neće iza sebe imati policiju i sud formalni, nego snagu etičkih argumenata pa ćemo reći da su 'oni' ti koji su radili zlo u svezi s ovom tužbom, ali i inače koji izdaju naše interese', rekao je.

Po Šeparovićevim riječima, postoje mišljenja kako je 'Pantovčak veća srpska ispostava nego njihova ambasada u Zagrebu'.

Publicist Branimir Lukšić je rekao da po podacima Državne revizije za popis i procjenu ratne štete, navedenim u Šeparovićevoj knjizi, izravna ratna šteta u Hrvatskoj iznosi više od 37 milijardi američkih dolara te da je više od 15.000 ubijenih u Domovinskom ratu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!