VATRENO U LAHOREU

Gnjevni muslimani spalili sto kršćanskih kuća

10.03.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Oštra rasprava dvojice pripitih prijatelja o religiji potaknula je nerede u subotu u Lahoreu, u Pakistanu, tijekom kojih su muslimani zapalili više od sto kuća u vlasništvu kršćana, rekli su u nedjelju policija i svjedoci

Više od 3.000 gnjevnih muslimana ušlo je u Joseph Colony, kršćansku četvrt u Lahoreu, nakon uhićenja kršćanina kojeg optužuju da je prije tri dana uvredljivo govorio o proroku Muhamedu.

U neredima nitko nije poginuo.

Policija je izvijestila da je uhitila više od 60 ljudi pod sumnjom da su sudjelovali u nasilju a glasnogovornik guvernera Punjaba obećao je da će optuženom suditi antiteroristički sud.

Sawan Masih je uhićen u petak pošto ga je njegov prijatelj, musliman Shahid Imran optužio za blasfemiju, kazneno djelo za koje se u Pakistanu, nestabilnoj zemlji sa 180 milijuna stanovnika, među kojima je 97 posto muslimana, izriče smrtna kazna.

Velik broj kršćana je nakon toga pobjegao iz svog doma strahujući za svoj život.

Dvojica prijatelja su 'bila pod utjecajem alkohola kada su se posvađali' u srijedu zbog religije, rekao je novinarima Multan Khan, policijski načelnik na tom području.

Glasnogovornica punjabske policije Nabila Ghazanfar izjavila je nešto kasnije da su četvorica visokih dužosnika, među kojima i Multan Khan, razriješen dužnosti zbog 'nemara' i zbog toga što nisu uspjeli smiriti nerede.

Zakon o blasfemiji je zbog svoje oštrine privukao pozornost međunarodne zajednice i zabrinutost nakon lanjske afere Rimsha.

Afera je nazvana po nepismenoj pakistanskoj četrnaestogodišnjakinji koja je tri tjedna provela u pritvoru u jednom od najstrožih zatvora u zemlji, nakon optužbe da je spalila listove papira na kojima su bili ispisani kuranski stihovi.

Pakistanski sud je u postupku odbacio sve optužbe protiv Rimshe.