JURČIĆ O SANADEROVOJ OSTAVCI

'Glumio uspješnog premijera dok je bilo novaca'

02.07.2009 u 16:40

Bionic
Reading

SDP-ovi predsjednički kandidati Ljubo Jurčić i Ivo Josipović na današnjem su sučeljavanju na Radiju 101 povodom ostavke premijera Sanadera istaknuli da su nužni prijevremeni izbori. Jurčić je istaknuo da je Sanader vodio državu kao predstavu koju je financirao iz državnog proračuna. 'Čim je u proračunu nestalo novaca, a vani se više ne možemo zaduživati, on više nije mogao voditi takvu politiku, a drukčije nije znao', kazao je Jurčić

'Ovo je pad vlade i pad dosadašnje politike, stoga treba ići u nove izbore i tražiti potporu hrvatskih građana. Prije nekoliko mjeseci sam izjavio da bismo se vrlo skoro mogli naći u situaciji da premijer kaže da više ne može voditi državu i da se povlači. A da se bliži takvoj odluci, postalo mi je jasno prije mjesec dana iz različitih razloga: međunarodnih, gospodarskih i unutarstranačkih. Ovo neće završiti samo tehnički, već će doći do ozbiljnih tektonskih poremećaja u HDZ-u i na hrvatskoj političkoj sceni. Politička nestabilnost negativno će se odraziti i na gospodarstvo, koje se još uvijek nalazi u silaznoj putanji', istaknuo je Jurčić.

Pojasnio je da je Sanader, s ekonomske pozicije, vodio državu kao jednu predstavu. 'Glumio je uspješnog premijera na način da je one koje je htio imati uz sebe kupovao novcem iz proračuna. Čim je u proračunu nestalo novaca, a vani se više ne možemo zaduživati, on praktički više nije mogao voditi takvu politiku, a drukčije nije znao', objasnio je Jurčić.

Ivo Josipović je istaknuo da je Sanader morao hrvatskim građanima obrazložiti zašto odlazi. Složio se da su neophodni prijevremeni izbori jer 'ekipa koja dolazi nema izborni legitimitet'.