ANALITIČARI O VLADI

Glavnu riječ vodit će Plenkovićev 'kitchen cabinet' i dvojac Marić - Dalić

21.10.2016 u 10:02

Bionic
Reading

Politički analitičar Višeslav Raos i ekonomski analitičar Damir Novotny za tportal secirali su kadrovski potencijal vlade Andreja Plenkovića. Slažu se u mišljenju da je kadrovski osjetno jača od Oreškovićeva tima. Novotny smatra da će uz premijera glavnu riječ u Vladi voditi ekonomski dvojac Zdravko Marić - Martina Dalić, koji je kompetentan, kaže Novotny, provesti potrebne reforme. Raos smatra da će stvarnu Vladinu politiku kreirati Plenković i njegov 'kitchen cabinet' – Božinović, Stier i Marić. 'Plenkovićeva vlada mogla bi biti prva HDZ-ova vlada koja će provoditi desnu ekonomsku politiku', primjećuje Raos

'Od imena ministara važnija je politička volja da se krene u reformske zahvate. Postoji već popis mjera Svjetske banke i Europske komisije, a i domaći ekonomisti već godinama govore o njima. Mislim da postoji ta politička volja u vladi Andreja Plenkovića. Ima ekonomski tim, ministre koji su kompetentni za taj posao', rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny, komentirajući gospodarsko-ekonomski dio Plenkovićeve vlade, s naglaskom na potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić te ministra financija Zdravka Marića

'Tandem Dalić - Marić može napraviti dobar posao u pripremi kvalitetnog paketa porezne reforme. Ne treba nam revolucija, nego manje, pametne promjene. Treba smanjiti porez na dohodak povećanjem neoporezivog dijela plaće i ukinuti najvišu stopu poreza od 40 posto. Također, treba nam bitno niži porez na dobit. Uostalom, smanjenje poreza na dohodak i na dobit HDZ je obećao u kampanji', rekao je Novotny.

Misli da problema između Zdravka Marića i Martine Dalić neće biti jer su 'kompatibilni'. A hoće li možda biti problema kada u tu jednadžbu ubacimo ministra (zasad) bez portfelja Gorana Marića, kojeg je Plenković u zadnji tren stavio u Vladu, a čiji su ekonomski stavovi različiti, neki i dijametralno suprotni od stajališta i Zdravka Marića i Martine Dalić?

'Oni su manje političari, a više ekonomisti'

'Njih dvoje su svakako lojalniji ideji da se slijedi proces daljnje integracije hrvatske ekonomske politike u ukupnu ekonomsku politiku EU-a. Oni će voditi glavnu riječ. Oni su manje političari, a više ekonomisti. Goran Marić je više političar, a manje ekonomist. U ovom trenutku on će kao ministar bez portfelja biti manje u funkciji kreiranja ekonomskih politika, a više usmjeren na HRT i državne agencije, koliko sam ja razumio. On se vjerojatno neće miješati u ekonomsku politiku. To je moj prvi dojam, a vidjet ćemo kako će se to odvijati u realnosti. Vrlo vjerojatno neće doći do većih sukoba', procjenjuje Damir Novotny.

Društveno-politički dio vlade Andreja Plenkovića za tportal secirao je politički analitičar Višeslav Raos kazavši da je ukupno gledajući Plenkovićeva vlada kadrovski osjetno jača od prethodne Oreškovićeve. Dodaje da će za prve prave ocjene nove Vlade ipak trebati pričekati Božić, kada ćemo i po državnom proračunu za 2017. godinu moći vidjeti u kojem će smjeru krenuti Plenković.

Izborom Kujundžića napravljen je određeni kompromis prema desnom krilu HDZ-a Davor Puklavec/Pixsell
'Generalno, ministarski sastav Vlade plod je raznih kompromisa, jer iako je Plenković ostvario dobar rezultat na parlamentarnim izborima, u ovim dogovorima oko toga tko će biti u Vladi ipak se na osnovi njegova izbora vidi da je pokušao pomiriti različite interese, prvenstveno unutar stranke. Na nekim mjestima nije htio popustiti, kao u Ministarstvu kulture, a u izboru Milana Kujundžića za ministra zdravstva je, čini mi se, napravio određen kompromis prema desnom krilu HDZ-a', kaže Raos.

Vladu će u stvarnosti nositi, osim formalnog užeg kabineta, tvrdi Raos, i takozvani kitchen cabinet u kojem će se donositi najvažnije odluke. 'Uz Plenkovića, u tom su krugu Davor Božinović, Davor Ivo Stier i Zdravko Marić, koji je tu bitan jer je ministar financija', procjenjuje Višeslav Raos.

Hoće li Goran Marić biti fikus?

Osvrnuo se i na Mostove ministre koji su dobili neke od ključnih resora, poput pravosuđa, energetike i, najvažnije, MUP-a. 'Ministar Vlaho Orepić u Oreškovićevoj vladi dobro je funkcionirao i dobro se nosio s ogromnim pritiskom koji je na njega vršio Tomislav Karamarko kao potpredsjednik Vlade. Kako će se snaći sada, vidjet ćemo. Bit će zanimljivo promatrati Orepićev odnos prema ministru vanjskih poslova i prema Pantovčaku jer se potiho sprema restriktivnija politika prema migrantima. A Orepić zbog imidža Mosta neće olako odustati od dosadašnje politike', kaže Raos.

Zanimljivo će biti promatrati i ministra bez portfelja Gorana Marića, pogotovo njegov odnos prema ministrici gospodarstva Martini Dalić, jer je dobro poznato da je on 'pikirao' upravo na to ministarstvo.

'Treba vidjeti hoće li Goran Marić biti fikus ili će biti nezadovoljan svojom pozicijom i pokušati proširiti krug djelovanja. U ekonomskom smislu on je lijevi dio HDZ-a, ali je pitanje hoće li moći nametati svoje ideje', kaže Raos.

Na koncu je zanimljivo primijetio da ovakav HDZ i ovakva Plenkovićeva vlada dugoročno impliciraju da će ekonomska politika biti više desna. 'Ono što HDZ nikada nije bio. Ovo bi, ako se doista dogodi, bila prva HDZ-ova vlada koja bi provodila desnu ekonomsku politiku, a koju u Europi provode HDZ-u slične političke stranke iz obitelji europskih pučana', rekao je Raos.