traži primirje

Glavni tajnik UN-a odvojeno pozvao Zelenskijeg i Putina da ga prime

20.04.2022 u 20:05

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je odvojenim pismima predsjednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Volodimira Zelenskog da ga prime i razgovaraju o postizanju mira nakon invazije Moskve na susjeda, rekao je u srijedu glasnogovornik.

Stalnim misijama Rusije i Ukrajine u utorak poslijepodne predana su odvojena pisma u kojima se Putina poziva da primi Guterresa u Moskvi, a Zelenskog da ga primi u Kijevu, rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric.

"Glavni tajnik je rekao da bi u ovom trenutku velike opasnosti i posljedica želio razgovarati o hitnim koracima za postizanje mira u Ukrajini i budućnosti multilateralizma na temelju Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava", rekao je Dujarric.

Guterres je u utorak pozvao na četverodnevni prekid vatre do pravoslavnog Uskrsa kako bi se omogućila sigurna evakuacija civila iz zona sukoba i dostavila humanitarna pomoć u teško pogođena područja. 

U ruskoj invaziji na Ukrajinu, najvećem napadu na europsku državu od 1945., ubijene su i ranjene tisuće ljudi.

Humanitarnu pomoć u Ukrajini danas treba više od 12 milijuna ljudi, rekao je Guterres. 

Od početka svoje "specijalne vojne operacije za demilitarizaciju Ukrajine", Rusija je bombardirala gradove do ruševina i stotine tijela civila pronađena su u gradovima iz kojih su se povukle ruske snage. No Moskva niječe ciljanje civila i tvrdi, bez navođenja dokaza, da su zločini inscenirani. 

Zapadne zemlje i Ukrajina optužuju Putina za ničim izazvanu agresiju