glavni tajnik un-a

Guterres: Rat u Ukrajinu izazvao je 'oluju svih oluja' u svijetu hrane, energetike i financija, prijeti da će izazvati pustoš

14.04.2022 u 09:10

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini izazvao je "oluju svih oluja" u svijetu hrane, energetike i financija koja sada prijeti da će izazvati pustoš, pogotovo u gospodarstvima siromašnijih zemalja, izjavio je u srijedu u New Yorku glavni tajnik UN-a António Guterres

Guterres je govorio na predstavljanju prvog izvješća novoosnovane Skupine za odgovor na globalnu krizu hrane, energenata i financija, osnovane u ranim danima ukrajinskog rata kako bi se bavila upravo ovim prijetećim hitnim situacijama.

"Utjecaj rata globalan je i sustavan", upozorio je Guterres.

"Čak 1,7 milijarda ljudi - od kojih trećina već živi u siromaštvu - sada je vrlo izloženo poremećajima u sustavima osiguranja hrane, energenata i financija koji izazivaju povećanje siromaštva i gladi", upozorava se.

Guterres je također naveo činjenicu da 36 država uvozi više od polovice pšenice iz Rusije i Ukrajine.

Guterres je rekao da bi porast cijena hrane i energenata, uz sve veće dugove mnogih siromašnih zemalja, mogao izazvati društvenu i političku nestabilnost.

"Naš svijet si to ne može dopustiti. Moramo djelovati odmah", rekao je.

Pozvao je na hitan prekid rata u Ukrajini, ukidanje izvoznih ograničenja, ulaganje u obnovljive izvore energije i financijsku potporu zemljama u razvoju.